Op 10 april 1971 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Underneath the blanket go’ van Gilbert O’Sullivan. Deze 6e Troetelschijf was de meest succesvolle tot dan toe, want het nummer zou de 2e plaats bereiken in de Hilversum 3 Top 30. Bij de concurrent, de Veronica Top Veertig werd dit nummer na ‘Nothing rhymed’ zelfs zijn tweede nummer 1 hit. Voor de productie tekende Gordon Mills. Achteraf niet zo`n handige keuze van Ray o’Sullivan om hem als producer aan te nemen.
Hoewel Gordon hem hielp aan zijn succes, was hij geen goede werkgever. Gilbert kreeg aanvankelijk maar 10 Britse ponden per week als financiële vergoeding. De rechter zou later dan ook oordelen in het voordeel van o ’Sullivan. In 1982 haalde de Ierse zanger maar liefst vijf miljoen pond binnen toen hij een rechtszaak tegen zijn voormalige manager Gordon Mills won. In een interview vertelde hij er later over: “Gordon is heel belangrijk voor mijn carrière geweest en ik heb zelfs een nummer voor zijn toen driejarige dochtertje (Clair) geschreven. Maar hij draaide door en had op een gegeven moment zelfs een eigen dieren- tuin met tijgers en gorilla’s. Het sloeg nergens op. Daarnaast wilde hij niet dat ik, net als mijn vriend Rod Stewart, met een Amerikaanse producer ging werken. Die conservatieve instelling heeft mijn carrière geen goed gedaan.”
Nederland is hem altijd dierbaar geweest. In de jaren zeventig heeft zelfs een korte tijd met een vriendin gewoond in Blaricum. Ten tijde van ‘Underneath the blanket go’ was zijn imago nog steeds opvallend: zijn outfit bestond destijds uit een bloempotmodel kapsel met een driekwart broek, bretels, hoge schoenen en een petje uit de crisistijd.