Op 18 december in 2001 overlijdt Gilbert Bécaud. De Franse zanger werd al op zijn vijfde jaar door mama naar pianoles gestuurd. Op latere leeftijd kiest Bécaud gelukkig ook zelf voor het conservatorium. De school maakt hij niet af. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1942, gaat hij van school om bij de Franse ondergrondse te gaan. Gilbert begon in 1948 liedjes te schrijven, na een ontmoeting met Maurice Vidalin, die hem inspireerde. Hij begon te schrijven voor Marie Bizet.

Terwijl hij toerde als pianist met Jacques Pills ontmoette hij Édith Piaf. Onder haar invloed begon hij in 1953 met zingen. In 1960 won hij een Grand Prix du Disque. In hetzelfde jaar werd “Let It Be Me”, een vertaling van zijn “Je t’appartiens”, een hit voor de Everly Brothers, over de jaren gevolgd door Bob Dylan, Nina Simone, Elvis Presley, Willie Nelson, Jerry Butler, Tony Sandler en James Brown.

In 1961 nam Bécaud “Et maintenant” op, een van de meest populaire singles in de Franse geschiedenis. Vertaald als “What Now My Love” werd de song een hit voor Shirley Bassey, Sonny & Cher, Elvis Presley, Andy Williams, Sandler & Young en Frank Sinatra. Gilbert Bécaud ontpopte zich tot de ongekroonde koning van het Franse chanson. En terecht: want wie kent niet zijn “Nathalie” of het liefdevolle ‘L’Important C’est La Rose’? Gilbert overleed op 74-jarige leeftijd aan kanker.

 

 

 
Translate »
Share This