Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967.

Op 1 augustus 1970 werd Gert Timmerman uitgeroepen tot Alarmschijf op Radio Veronica met ‘Brandend zand’. Het liedje is een cover van ‘Einen Ring mit deinem Namen’ dat werd geschreven door Joachim Heider en Fred Jay.  ‘Brandend zand’ is afkomstig van zijn album ‘De Gert en Hermien Show no. 5’, dat hij samen maakte met zijn vrouw Hermien. Als duo scoren ze vijf maal in de Veronica Top Veertig, waaronder ‘In der mondhellen Nacht’ dat bij regelmatig in mijn ouderlijk huis op de pick-up werd afgespeeld. Solo heeft Gert er nog eens drie gescoord, en dan wordt ‘Ik heb eerbied voor jou grijze haren’ niet bedoeld, want dat nummer was al voor 1965 een grote hit. ‘De schommelstoel’ en ‘Brandend zand’ waren de twee top 10 successen voor Gert Timmerman. Het B-kantje van ‘Brandend zand’ was ‘Jou vergeet ik niet’;  ook een cover. Een hele beroemde, trouwens: ‘Greensleeves’. Beide nummers zijn door Gert Timmerman zelf geproduceerd.  Dit plaatje bereikte de 6e plaats in de Veronica Top Veertig.

Afgelopen maand schetste de NTR een fascinerende documentaire van de opkomst en ondergang van het Twentse artiestenechtpaar. De docu startte met beelden van een jaar voor de release van ‘Brandend zand’. Mei 1969: presentator Willem Duys staat op het punt ‘de zesde of zevende gouden plaat’ te overhandigen aan het duo. ,,Het is de twaalfde, Willem”, zei Gert droogjes. Wat wel iets zegt over hun populariteit destijds!

In 1997 kwam het singletje ‘Brandend zand’ opnieuw uit in een versie van Gert Timmerman en De Sjonnies.

 
Translate »
Share This