Vandaag viert Gerard van Tongeren zijn 82e verjaardag. Je kent hem als de voormalige zanger van The Buffoons. Deze succesvolle band uit Enschede scoorde eind jaren 60 en begin jaren 70 vele noteringen in de Veronica Top Veertig. The Buffoons zijn ontstaan in 1966 uit The White Rockets.  Daarmee doet de karakteristieke close-harmony zang zijn intree. Met hun single ‘Tomorrow is another day’ scoorden ze in 1967 een top tien succes. Het was een cover van de Engelse The Ivy League. Ooit begonnen met ruige rock (White Rockets, dus), maar begin 1966 schaafden ze zo`n anderhalf jaar zorgvuldig aan hun nieuwe sound. De rock and roll maakte plaats voor close harmony.

De aanleiding? Gerard vertelt aan het Poparchief Twente: “Eind 1965 brachten The Beach Boys een nieuwe single uit: Barbara Ann. Dat nummer betekende een omslag in de keuze van ons genre muziek. We ontdekten dat Ely een fantastische kopstem had. We speelden Barbara Ann feilloos na, vijfstemmig. Er kwam daardoor nog meer accent op onze vocale harmonieën te liggen. Gerard Grotenhuis, de baas van dancing Modern, hoorde ons spelen en was meteen diep onder de indruk van onze vocale harmonieën.  We kregen een maandcontract aangeboden en werden beroepsmuzikant. Bij de eerste kennismaking is onze naam ook veranderd in Buffoons.”

Daarna volgt een topjaar voor de close harmony band, want ze hebben succes met hun debuut plaat ‘Looking ahead’, toeren diverse malen door Engeland en bereiken met vier singles de hitlijst: ‘It`s the end’. Gerard: We kwamen zelfs op nummer 3 van de Nederlandse Top 40. Daarna scoorden we in 1968 en 1969 nog hits met Sister Theresa, Lovely Loretta, Goodye my love en Catharina baby. In 1973 en 1974 hadden we een tweede succesvolle hitperiode met My girl Donna, Arizona, Let it be me en To know you is to love you. In december 1978 kwam een einde aan The Buffoons. Hilco kapte ermee, hij werd leraar Engels. Vanaf januari 1979 was ik beroepsmuzikant af. Om aan de kost te komen heb ik verschillende baantjes gehad, van koster in de Hervormde kerk in Tubbergen tot autoverkoper bij de regionale Opeldealer. Tegenwoordig is hij een welverdiende pensionado.

 
Translate »
Share This