Vandaag viert Gerard Joling zijn 62e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij ambieerde van jongs af aan een carrière in de muziek, maar slaagde er aanvankelijk niet in. Daarom volgt er eerst een zijstap in zijn carrière. Hij schrijft zich in bij een modellenbureau en figureert diverse keren als danser in diverse videoclips. In 1983 had hij een prominente rol in de video van Earth and Fire’s hit ‘Jack is back’. Een jaar later had hij een rol als danser in de single ‘She’s a liar’ van de Dolly Dots.

Zijn doorbraak beleeft hij in 1985, dankzij z’n deelname aan de Soundmixshow van Henny Huisman. In de finale werd hij derde met het nummer ‘Crying’ van Don McLean. Ondanks dat de winst aan zijn neus voorbij ging, stond hij nog datzelfde jaar met zijn single ‘Love is in your eyes’ in de top tien van de Nederlandse Top Veertig. De opvolger, ‘Ticket to the tropics’ belandt op nummer 1.  In 1988 wordt Joling afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival met ‘Shangri-la’. Hij wordt 9e; Celine Dion gaat er met de winst vandoor.

Het grootste succes scoort Gerard Joling met ‘No more bolero’s’, dat een internationale hit wordt in 1989. Niet alleen in Nederland staat hij op nummer 1, maar ook in het Verre Oosten. Daarna duurt het tot 1992 voordat Joling weer een top tien hit scoort. Dat lukt hem met een cover van ‘Can’t take my eyes off you’ (Franki Valli). In de jaren negentig wordt Gerard ook een gevierd televisdie presentator.

In 2005 beëindigde Joling zijn solocarrière en begon hij samen met collega’s René Froger en Gordon de gelegenheidsformatie De Toppers, waarmee hij jaarlijks op zou treden. Eén van zijn meest populaire TV programma’s maakte hij met Gordon: de reality serie Joling & Gordon over de vloer. (2005) Twee jaar later veroverde Joling nogmaals de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig. Ditmaal met ‘Maak me gek’.  Tegenwoordig is Joling veelvuldig op TV te zien, zoals in The Masked Singer. Zijn laatste single ‘Los met z’n allen’ verscheen vorig jaar.

 
Translate »
Share This