Vandaag viert George Kooymans zijn 71e verjaardag. Van harte! Hij is vooral bekend als oprichter van de rockgroep Golden Earring. In 1961 vormde de toen 13-jarige George met zijn buurjongen Rinus Gerritsen en andere vrienden uit de buurt een band. Vier jaar later heette de band The Golden Earrings en was met ‘Please go’ en ‘That day’ de nationale doorbraak een feit.

Eind jaren zestig behoorde de band, inmiddels omgedoopt tot Golden Earring, tot de top van de Nederlandse rock scene. Kooymans verzorgde niet alleen, nadat Rinus Gerritsen was gestopt met schrijven, de muziek én teksten van zijn eigen groep; hij schreef ook songs voor een aantal artiesten en bands. Earth and Fire is zijn belangrijkste ontdekking; hij componeerde voor hen de hit ‘Seasons’ die in de Japanse hitparade een derde plaats haalde; er werden ruim 200.000 exemplaren van verkocht.

In 1969 won Kooymans een Zilveren Harp. Hij schreef songs voor Patricia Paay (Tell me you’re never gonna leave me), Hearts Of Soul (Fat Jack), Smyle (It’s gonna be allright), maar ook voor Kinderen voor Kinderen, Henk Westbroek en Guus Meeuwis. Vanaf eind jaren zeventig produceert hij met wisselend succes platen voor andere artiesten, zoals New Adventures, Herman Brood (Yada Yada, 1988), Sjako!, Nancy Boyd en Gé Reinders. Samen met Barry Hay ontdekte hij medio jaren negentig de Haagse zangeres Anouk. Het duo speelt en zingt mee op haar debuut ‘Together alone’ (1997).    #playlist:     Flashback

 

 

 
Translate »
Share This