Vandaag viert Gene Simmons zijn 73e verjaardag. Gefeliciteerd! De rockmuzikant ken je als vuurspuwende ‘demon’ van KISS. Voordat hij artiest werd, was hij leraar Engels.  Gene richtte eind jaren 60, begin jaren 70 samen met Stanley Eisen (Paul Stanley) de rockband Wicked Lester op. Zij namen één album op, maar deze werd toen niet uitgebracht: dat gebeurde pas in 2002.  Nadat deze band ter ziele ging, richtte hij, opnieuw, samen met Paul Stanley KISS op. (1972) Ze hadden de behoefte om iets compleet anders te willen doen. Dit moest ‘de band die ze altijd al hadden willen zien, maar nooit te zien kregen’ worden.

Andere leden van de shockrock band werden Peter Criscoula (Peter Criss, drummer) en Paul Frehley (Ace Frehley, gitaar). Hoe ze aan hun naam kwamen? Peter had vertelt, dat hij al eens in een band had gespeeld die Lipps heette. Kort en krachtig en heel herkenbaar. Daarop zei Paul Stanley: “Wat dacht je van Kiss”? Ace had de logo al helemaal voor zich: de dubbele s als bliksemschichten in de naam. In Duitsland en een aantal andere landen werd dat logo anders uitgevoerd omdat het gelijkenis vertoonde met de Nazi SS.

In 1973 speelt de band voor het eerst op het podium , maar dan nog nauwelijks geschminkt. Later worden die wit-zwarte tekeningen op hun gezichten hét handelskenmerk van het viertal. “Een uiterst nauwkeurig werkje”, aldus Paul Stanley. “Ik weet nog dat ik me talloze keren verblindde met mijn zwarte oogmake-up. In het begin was het een crème op basis van zinkoxide, die je in de drogisterij kon kopen. We hadden nog geen idee wat we deden en de zinkoxide leek toen beter dan jezelf inspuiten met witte verf”.

Pas bij het zevende studioalbum ‘Dynasty’, scoorde KISS in Nederland in de album hitlijst. Deze plaat was, op aandringen van producer Vini Poncia, commercieel toegankelijker. Het werkte! Ook in de Nederlandse Top Veertig, want de single ‘I was made for loving you’ was hier o.a. op te vinden. Deze track werd een nummer 1 hit. Gene Simmons liet in een interview in 2018  weten, dat hij het nummer niet best vond. Daarna volgden meer hits, zoals ‘Sure know something’ en ‘Magic touch’. Hun laatste plaat die de album lijst haalde, was ‘Monster’. (2012)

Gene bracht 2 solo albums uit: ‘Gene Simmons’ (1978) en ‘Asshole’ (2004). Volgens de 73-jarige rocker horen hij en zijn KISS-collega’s bij de ‘hardst werkende bands’ ter wereld. Simmons: ,,Geen drugs, geen alcohol, niet roken. Niks van die stomme rock-’n-roll-zooi. Ik ga bijna elke dag met mijn vrouw zo’n 5 kilometer wandelen, dat is niet niks.”

 
Translate »
Share This