• Twitter
  • Facebook

Op 24 februari 1979 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘TGet down’ van Gene Chandler. Het nummer werd geschreven door James Allen Thompson Jr. en was de titelsong van zijn LP, die hij uitbracht in 1978.  Zijn carrière begon op 18-jarige leeftijd, toen hij de vocalgroep The Gaytones oprichtte. In 1957 stapte hij over naar de rock & roll band The Dukays. Na de militaire dienst keerde hij terug naar The Dukays en scoorde zijn eerste Amerikaanse hit met ’The Girl’s a Devil’.

Daarna volgde o.a. ‘Nite owl’ en ‘Duke of Earl’.  Earl Edwards en Bernice Williams schreven ‘Duke of Earl’, en boden het nummer aan het grote label Vee-Jay Records, dat reeds grootheden als Jerry Butler en Jimmy Reed onder contract had. Omdat het label Nat Records stond op naleving van het bestaande contract, onderhandelde Vee-Jay-manager Calvin Carter over een compromis, waardoor de song met Eugene als solist geproduceerd zou worden. Met de artiestennaam Gene Chandler kon Vee-Jay het nummer in de winter van 1961 publiceren.

Zo bereikte Gene Chandler de eerste plaats in de Billboard Hot 100.  Er volgden meerdere hits in Amerika, waarna hij in de zomer van 1963 van Vee-Jay wisselde naar Constellation Records. Daar begon een succesrijke samenwerking met Curtis Mayfield, die voor Chandler onder andere de succesnummers Just Be True , Rainbow en Nothing Can Stop Me schreef. Met deze beide songs bereikte hij vooral in de r&b-hitlijst goede klasseringen. Daarna kalfde het succes langzaam af en richtte Chandler zich op het produceren en arrangeren van muziek. In 1970 bracht hij “Groovy Situation” uit bij Mercury. Het leverde hem de NATRA Producer of the Year Award op. Bij ons kennen we Chandler vooral van ‘Get down’, wat zijn enige hit werd in de Nederlandse Top veertig. Het nummer bereikte de 21e plaats.

 
Translate »
Share This