Gary Booker is afgelopen zaterdag op 76-jarige leeftijd overleden.  Brooker werd vooral bekend als de oprichter van Procol Harum, samen met Keith Reid. De twee kenden elkaar van The Paramounts. Met deze band scoorden ze in 1964 een hitje met ‘Poison Ivy’. Maar met ‘A whiter shade of pale’ schreef Procol Harum geschiedenis! Op 17 juni 1967 debuteerde deze single op nummer 1 in de Veronica Top Veertig, iets wat alleen The Beatles eerder hadden gepresteerd. Brooker en Reid schreven het nummer samen met Matthew Fisher. De muziek van ‘A whiter shade of pale’ is geïnspireerd op een stuk van Bach (aria op de g snaar).  Het nummer is geschreven door Gary Brooker en Keith Reid.

Het tweetal schreef het nummer al in 1966. De tekst van ‘A whiter shade of pale’ was gebaseerd op een eeuwenoud Engels gedicht. De titel had Reid naar eigen zeggen gehoord tijdens een feestje, toen één van de gasten tegen zijn vrouw zei dat ze er nog bleker uitzag dan normaal (‘A Whiter Shade Of Pale’). Brooker zou voor de muziek geïnspireerd zijn door een mix klassieke muziek en pop. Met name door de ‘Wachet Auf, Ruft Uns Die Stimme’ van Sebastian Bach. Ook Percy Sledge`s classic “When A Man Loves A Woman” zou van invloed geweest zijn.

Toch zat het allemaal een tikkeltje anders. De organist van Procol Harum had ook een vinger in de pap bij de totstandkoming van ‘A whiter shade of pale’, maar dat werd niet erkend. Tot Matthew Fisher een rechtszaak aanspande in 2006. En: hij won!  Het Engelse hooggerechtshof bepaalde dat Matthew Fisher recht had op 40% van de auteursrechten van “A Whiter Shade Of Pale” van Procol Harum. Het proces kreeg veel aandacht, want het werd door andere popmusici als proefproces gezien.

Na het uiteenvallen van Procol Harum bracht Gary Brooker  drie soloalbums uit. Zoals ‘No more fear of flying’, waarvan de titelsong een hit werd in Nederland. Samen met Ad Visser maakte hij in februari 1987 de single ‘No News From The Western Frontier’, geplukt van zijn LP ‘Hi-tec Heroes’. Ook droeg hij bij aan het werk van andere artiesten, waaronder “Ringo Starr’s All-Starr Band”, “Bill Wyman’s Rhythm Kings” en het “Alan Parsons Project”.Brooker werd op 14 juni 2003 benoemd tot Lid in de Orde van het Britse Rijk ter waardering voor zijn inspanningen voor liefdadigheidsorganisaties. Gary Brooker overleed aan de gevolgen van kanker.

 
Translate »
Share This