• Twitter
  • Facebook

Credits: Frankie Fouganthin 

Vandaag viert Anni-Frid Synni Lyngstad haar 78e verjaardag. Gefeliciteerd! Ze maakte furore in Zweden als jazz zangeres, samen met Gunnar Sandevarn’s orchestra. Maar we kennen haar natuurlijk vooral als één van de twee ABBA zangeressen. Frida trouwde met bandlid Ragnar Frederiksson.  Ze werd op jonge leeftijd moeder en deed daarmee al vroeg behoorlijk wat levenservaring op.  In 1967 won Frida een grote talentenshow en vier jaar later werd Benny Andersson haar producer. In datzelfde jaar 1971 scoorde Frida in Zweden haar eerste nummer 1 hit  als solo zangeres met ‘Min egen Stad’. Benny had het voor haar geschreven.

Na een succesvolle carrière als solo zangeres kwam ze in contact met de gelegenheidsgroep Festfolket. Naast Frida maakte Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Agnetha Fältskog deel uit van de band. Samen traden ze op in een Zweedse TV show. De samenwerking sloeg geweldig aan. Zo ontstond de groep Björn, Benny, Anna & Frida, dat niet veel later zou uitgroeien tot ABBA.

Met ABBA scoorden ze enorme successen, zoals “SOS”, “Fernando” (dat Frida eerder als solo zangeres had opgenomen), “Dancing Queen”, “Money Money Money”, “Chiquitita”, “Gimme gimme gimme”, “The Winner Takes It All”, “Super Trouper” en “The Day Before You Came”. Nadat de groep onofficieel stopte, wist Frida solo succes te boeken met haar album “Something`s Going On” dat geproduceerd werd door Phil Collins. Maar na een enthousiaste start als solo zangeres sloeg het noodlot toe. Haar dochter Lise-Lotte, die ze kreeg nog voor Abba bestond, kwam om bij een auto-ongeluk. Twee jaar later overleed haar man, de Duitse prins Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen, aan kanker. In zingen had Frida geen zin meer.

Nu gaat het weer stukken beter met Frida. In 2005 verscheen een box set met al haar solo albums. De première van de verfilming van de musical “Mama Mia”, met Meryl Streep in de hoofdrol, bracht het viertal in 2008 weer bij elkaar. Intussen zijn er plannen voor een derde film!  In 2016 gaven Björn en Benny een feestje om hun 50 jarige samenwerking te vieren. Ter gelegenheid van haar 70e verjaardag kwam in 2015 nog een speciale editie uit van het album Something’s Going On.

In 2021 maakte Frida met ABBA een glorieuze comeback. Hoewel Björn en Benny de interviews geven aan de pers, zijn Frida en Agnetha te horen op het afscheidsalbum ‘Voyage’ met 10 nummers, waaronder de singels ‘I still have faith in you’ (vooral met zang van Frida) en ‘Don’t shut me down’ (vooral met zang van Agnetha). ‘Voyage’ werd de opmaat aan een project in Londen, waarin ABBA optreedt als digitale avatars (ABBAtars), hologrammen van de jonge bandleden.

Frida woont tegenwoordig in Zwitserland en op Mallorca met Henry Smith, erfgenaam van de Britse winkelketen WH Smith.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This