Op 14 oktober 1972 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Überall Auf Der Welt’ van Freddy Breck. Het nummer was gebaseerd op het lied “Va, pensiero sull’ali dorate” (Slavenkoor) uit de opera “Nabucco” van Giuseppe Verdi. Voor Freddy was het zijn eerste hit in Nederland. In zijn jeugd studeerde hij machinebouw. Na het einde van zijn studies werd hij ontdekt als zanger. Hij stond voor het eerst op een podium in 1965, met een gitaar.

Op zijn 30e scoorde hij zijn eerste Top 40 hit en dat was gelijk ook een enorm succes. “Überall auf der Welt”, waarvan de melodie gebaseerd was op het slavenkoor uit Nabucco van Giuseppe Verdi, stond in 1972 twintig weken in de Veronica Top Veertig. Nu is dat heel gewoon, maar in de seventies was een notering van 10 weken al een lange notering. ‘Überall auf der Welt’ bereikte de 7e plaats in deze hitlijst. Het nummer leverde Freddy Breck meteen zijn eerste gouden plaat op.

In Duitsland werd hij aanvankelijk nauwelijks gedraaid en één DJ zei zelfs in een uitzending: “Deze plaat gaat u nu twee keer horen: de eerste en de laatste keer” om vervolgens on air de single in tweeën te breken. Het maakte Freddy echter alleen maar vastberaden in zijn doel: “Duitsland zal nog veel van mij gaan horen”. Dat was precies wat er gebeurde . . . . .

 
Translate »
Share This