• Twitter
  • Facebook
Foto: Carl Lender, Wikipedia

”Als ik dood ben, wie maakt dat nog iets uit? Mij in elk geval niet,” waren woorden die Freddie Mercury ooit uitsprak. Hij kon zich niet voorstellen dat wij ons ook nu nog druk zouden maken om hem. Hij liep anders. Mercury`s stem, muziek en performance maken, dat hij nog altijd onverminderd populair blijft, ook na zijn dood. Vandaag,  5 september, maar dan in 1946, was zijn geboortedag.  Freddie kreeg de exotische naam Farookh Bulsara mee. Zijn geboortegrond was Zanzibar, een eiland voor de kust van India. Op zijn 18e emigreert de familie Bulsara naar Engeland, waar hij gaat studeren aan het Ealing Art College waar hij afstudeert in Kunst en Ontwerp.

Bulsara maakte via de groep Smile kennis met Brian May en Roger Taylor. De gitarist en drummer speelden samen met jeugdvriend Tim Staffell in Smile, die de band al weer snel verlaat om een nieuwe groep op te richten. Bulsara was een studievriend van Staffell en fervente fan van Smile. Hij weet Brian en Roger over te halen om samen een nieuwe groep te formeren. Begin 1971 versterkt John Deacon de band. In 1972 wordt de groepsnaam verandert in Queen en tekent de band een contract bij EMI.

Aanvankelijk leek de groep een exponent van de toen populaire glamrock, maar al snel onttrok Queen zich aan die invloeden en ontwikkelde een heel eigen geluid. Freddie ontwikkelt zich tot flamboyante frontman en podiumbeest van de rockgroep. Hoe kan het ook anders met een stembereik van 4 octaven? De man, die de pornosnor weer hip maakte, schreef nummers voor Queen zoals de classics “Bohemian Rhapsody”, “Don`t Stop Me Now” en “We Are The Champions”. Tijdens een solo uitstapje maakt hij samen met Montserrat Caballe de hit “Barcelona” voor de Olympische Spelen.

Vanaf het einde van de jaren 80 is Freddie Mercury nog maar zelden in de openbaarheid te zien. Er komt nog een grote finale met het prachtige album “Innuendo”, maar de begeleidende video van de titelsong geeft vooral computer-animaties te zien. Om de geruchtenstroom, dat hij zou lijden aan aids, in te dammen, laat Mercury zich dan toch weer zien in de clip voor “I`m Going Slightly Mad”. Dikke lagen make-up en een pruik kunnen niet verhinderen, dat iedereen ziet hoe sterk hij is vermagerd. “These Are The Days Of Our Lives” is de laatste video, waar Mercury in te zien is.

Op 23 november 1991 maakt hij bekend dat hij aan aids lijdt. Eén dag overlijdt hij op slechts 45-jarige leeftijd. Hoewel onvervangbaar, ging Queen verder met Brian en Roger. O.a. samen met George Michael en later Adam Lambert. In het najaar van 2020 verscheen het Queen album ‘live around the world’, een compilatiealbum met opnames van een greep uit de 218 concerten die Queen en Adam Lambert hebben gegeven. Later deze maand verschijnt de Queen single ‘Face it alone’.

 
Translate »
Share This