Vandaag viert Frans Bakker zijn 69e verjaardag. Gefeliciteerd!  Hij was de zanger van Kadanz. De groep uit Utrecht kwam voort uit het homo-cabaret gezelschap Spitsroeden, met naast Frans Bakker ook Herman Schulte en Kees van den Berg. In de ruim twee jaar dat de groep bestond, verschoof het accent van de optredens steeds meer van conferences met liedjes naar popsongs, die minder een homo-karakter hadden.  Dit resulteerde in Kadanz met Bakker als gitarist en zanger, Van den Berg als toetsenist, Eric van der Wal op drums en Martijn van Tour als bassist. Schulte was actief als tekstschrijver en percussionist.

Dat die popsongs intussen verdraaid lekker klonken, durfde Kadanz de gok aan om in eigen beheer een single op te nemen: ‘In het donker’.  Frans en Kees gaan hun plaatje zelf pluggen en stappen zo de studio`s van diverse radiostations binnen. Het lukt om de plaat gedraaid te krijgen en in januari 1983 komt ‘In Het Donker’ binnen in de hitlijsten en bereikt de 23e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Een bescheiden resultaat voor een liedje dat inmiddels is uitgegroeid tot een Nederlandstalige klassieker!

 Vervolgens biedt het platenlabel Red Bullet Kadanz een contract aan en later dat jaar verschijnt de LP ‘Donkerblauw’. Van dit album wordt ‘Intimiteit’ een succes. Nog voor de LP in de schappen kwam te liggen verlieten Martijn en Eric de groep. Zij werden vervangen door Stephen Kipp (basgitaar) en Ben Jansen (drums). Ook Eddy Hilberts (gitaar) treedt toe tot de band. De tweede LP ‘Pericoloso’ wordt in 1984 opgenomen. De singles van deze plaat zijn minder succesvol. ‘Nachttrein’, ‘Gouden Bergen’ en ‘Het gaat altijd anders’ doen het goed bij live-shows. In 1985 besluit Kees de groep te verlaten. Nog datzelfde jaar stopt Kadanz er mee.

Niet voor lang.  Frans en Herman tekenen in 1989 bij platenmaatschappij Masters een contract en nemen dan de  LP ‘Blik Op Oneindig’ op. Het levert twee succesvolle singles op: ‘Dagen Dat Ik Je Vergeet’ en ‘De Wind’.  Het nummer ‘Hou me vast’, van de in 1990 verschenen album ‘Van de wereld’, was in 1991 een nummer 1-hit op Curaçao. Dit leidde tot een aantal optredens aldaar. Frans besluit in 1993 naar Curaçao te verhuizen, maar dat maakte het wel lastig om bandlid te blijven van Kadanz. Als de voorbereidingen voor een nieuwe plaat bij een ander label zijn begonnen, besluit Frans besluit om de groep te verlaten. Hij wordt actief als radiopresentator/nieuwslezer op  Curaçao.

Kadanz trekt na het vertrek van Frans een nieuwe zanger aan (Marc Dollevoet), maar de single ‘Door ’t Vuur’ en het album ‘Sta op’ verschijnen, maar halen de hitlijsten niet. In 1998 is ‘Aan of uit’, geproduceerd door Martin Duiser, het laatste album van Kadanz.  De eerste single ‘Wat doe ik hier’ werd nog een bescheiden radiohitje en dook even in de top-100 op, evenals “Morgen kom jij terug’ en ‘Alleen niet op maandag’.

 
Translate »
Share This