• Twitter
  • Facebook
Credits: Louise Palanker, Wikipedia

Vandaag viert Frankie Valli zijn 89e verjaardag. Gefeliciteerd! De Amerikaanse zanger is van Italiaanse komaf. Hij is het meest bekend als leadzanger van The Four Seasons, maar was later ook solo succesvol. Denk maar eens terug aan die succesvolle muziekfilm ‘Grease’ en zijn titelsong . . . . Frankie Valli begon z’n professionele muziekcarrière in 1951. Vijf jaar later zette hij zijn eerste stappen naar succes door toe te treden tot The Four Lovers. Vanaf begin jaren 60 gingen ze door het leven als The Four Seasons. Met deze groep scoorde Valli verschillende hits. In 1962 kwam hij op nummer 1 terecht met het liedje ‘Sherry’. Ook ‘Big Girls Don’t Cry’ (1962) werd een grote hit net als ‘Walk Like a Man’ (1963), ‘Rag Doll’ (1964) en veel later, in de Nederlandse Top Veertig, met ‘Who Loves You (1975) en ‘December 1963’. (1976)

Gedurende de jaren 60 ging Valli ook vaker solo. Met de hulp van producer Bob Crewe nam hij verschillende soloprojecten op zoals onder meer ‘The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore’, wat later een groot succes werd toen het gecoverd werd door The Walker Brothers. Later scoorde Valli een hit met ‘Can’t Take My Eyes Off You’. Het liedje kwam in de Verenigde Staten nooit hoger dan plaats 2 in de hitparade (al werd de cover van de Boys Town Gang wél een nummer 1-hit in Nederland), maar wordt algemeen beschouwd als een wereldhit.

In de jaren 70 kwam Valli minder vaak aan bod, maar scoorde hij wel opnieuw een hit met het liedje ‘My Eyes Adored You’. Franki Valli beleefde in 1978 zijn allergrootste succes!  Dat gebeurde dankzij de speelfilm en soundtrack ‘Grease’ . In de late zomer van 1978 komt hij met de titelsong ‘Grease’ binnen in de Nederlandse Top Veertig.  Het zou uiteindelijk zelfs een nummer 1 hit worden in Nederland.  Barry Gibb van The Bee Gees pende de titelnummer van de bioscoopfilm Grease. Het succes kwam de 41-jarige zanger van The Four Seasons goed uit, want hij had dringend geld nodig. Hij moest geopereerd worden vanwege gehoor problemen. Met de royale royalties ging hij onmiddellijk naar een KNO-arts…..

In 2009 stromen nogmaals de royalties rijkelijk binnen dankzij Madcon. Zij maakten een cover van Franki’s ‘Beggin’. Het werd een wereldwijde hit! Is Franki nog steeds actief in de muziek? Helemaal zeker is dat niet, maar vorig jaar nog was hij met optredens bezig, met de nieuwe generatie van The Four Seasons.

 
Translate »
Share This