12 december 1915 was de geboortedag van Frank Sinatra. Hij behoort tot de beroemdste zangers van de afgelopen eeuw en werd dan ook niet voor niets The Voice genoemd. Samen met o.a. Elvis Presley, Michael Jackson en The Beatles behoort Sinatra tot de meest invloedrijke artiesten van de 20e eeuw. Zijn carrière als crooner en acteur omvat tientallen klassieke speelfilms, honderden wereldhits, duizenden liedjes en miljoenen verkochte albums.

Op 20-jarige leeftijd wist zijn moeder, Natalie Della Garaventa de groep Hoboken Four te overtuigen, dat Frank een plaatsje verdiende in hun band. Dat lukte!  Maar al binnen een jaar vertrok Frank. Hij begon in kleine clubs in New Jersey en kwam op die manier onder de aandacht van trompettist en bandleider Harry James. Na een korte periode met James sloot hij zich aan bij het Tommy Dorsey Orchestra en na zijn debuut met hen in 1940 werd hij beroemd als zanger. Hij was intussen getrouwd met zijn jeugdvriendin Nancy.  Hij had een grote aantrekkingskracht op de tieners van die tijd (de zogenoemde bobby soxers), die een heel nieuw publiek waren voor populaire muziek. Deze muziek was tot dan toe voorbehouden aan volwassenen, en Sinatra werd zo het eerste tieneridool.

In 1942 verlaat Sinatra de band van Dorsey en kiest voor een solo carrière. Hij tekent bij het grote label Columbia records en scoort o.a. met ‘All or nothing at all’, ‘Night and day’ en ‘White Christmas’. In de jaren ’50 kreeg Frank veel succes als acteur. Hij speelde onder meer in films als From here to eternity en The man with the golden arm.

In de jaren vijftig tekent hij bij het platenlabel Capitol Records om zijn zang carrière nieuw leven in te blazen. Met succes!  Hij maakt vele onsterfelijke nummers. Behalve “My Way” waren dat bijvoorbeeld “True Love” (met Bing Crosby en Grace Kelly), “Love And Marriage”, “it`s A Very Good Year”, “Something Stupid” (met dochter Nancy Sinatra) en “Theme From New York”.

Na z’n laatste officiële studio LP ‘L.A. Is My Lady’ (1984), die hij opneemt met hulp van producer Quincy Jones, duurt het tot 1993 voordat Sinatra weer de studio instapt. Daar neemt hij het album ‘Duets’ op, met bekende sterren als Barbra Streisand, Aretha Franklin, Julio Iglesias, Tony Bennett, Charles Aznavour en U2’s Bono. Het uiterst succesvolle album krijgt een opvolger, ‘Duets II’, waaraan volgens hetzelfde principe bijdragen worden geleverd door onder anderen Neil Diamond, Willie Nelson, Gladys Knight en Stevie Wonder. Ook dit album wordt een groot succes.    

In februari 1995 treedt Sinatra voor het laatst op. Net op tijd. Eind 1996 wordt hij getroffen door meerdere hartaanvallen en een hersenbloeding.  In het bijzijn van zijn vrouw Barbara en dochter Nancy overlijdt Sinatra op 14 mei 1998 in een ziekenhuis in Los Angeles op 82-jarige leeftijd.

https://www.youtube.com/watch?v=CnPy7DmMHgQ
 
Translate »
Share This