Vandaag viert Frank Affolter zijn 64e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is  zanger, pianist, componist en theaterproducent. In zijn carrière heeft Affolter veel met zijn zus Heddy Lester gewerkt. Zo schreef hij in 1977, samen met Wim Hogenkamp,  voor haar ‘De mallemolen’.  Daarmee bereikte Heddy Lester de twaalfde plaats op het Eurovisiesongfestival.  Vervolgens schreven Wim Hogenkamp en Frank nog verschillende soloprogramma’s voor Lester. Frank en Heddy waren in 1979 de eerste winnaars van de Pall Mall Export Prijs voor hun programma Als Niemand Het Doet.

Solo scoorde Frank een hitje in 1986 met ‘The way to love / Het is nog niet te laat’. Eind jaren 80 en begin jaren 90 zong hij de Nederlandse titelsongs van verschillende Disney-series, zoals Ducktales en De nieuwe avonturen van Winnie de Poeh. In 1991 componeerde Frank alle muziek voor de afstudeerfilm De Tranen van Maria Machita van Paul Ruven, met o.a. Ellen ten Damme, Jacques Herb, Heddy Lester en Ali Çifteci. Deze film werd bekroond met een Gouden Kalf.

In 1993 was hij componist en producent van het lied ‘Samen Verder’ dat speciaal werd geschreven voor een project tegen racisme en waarvoor vele bekende Nederlandse artiesten bij elkaar kwamen om hun bijdrage te leveren. Als zanger bracht hij in 1996 zijn eerste album uit: ‘Hold On’. 

Affolter leverde in 2003 z’n eerste professionele musical af, die hij ook zelf produceerde: Alleen Op De Wereld. De muziek van Frank én actrice Hilke Bierman werden genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Award 2004.  In het voorjaar van2007 ging de voorstelling 10 Duizend Zakdoeken in première, een hommage aan zijn ouders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog beiden het Concentratiekamp Vught – waar ze elkaar hadden leren kennen – overleefden.

Onlangs nam hij deel aan The Voice Senior, waar hij de halve finale bereikte.

 
Translate »
Share This