• Twitter
  • Facebook

Credits: Joost Evers, Anefo

De Franse zangeres Françoise Hardy is overleden, zo heeft haar zoon Thomas Dutronc gemeld op sociale media. Ze werd 80 jaar. Hardy werd bekend van klassiekers als ‘Tous les garçons et les filles’ en ‘Comment te dire adieu’.  Haar carrière beëindigde de Française in 2015. Zij vocht toen al meer dan tien jaar tegen lymfeklierkanker. In 2018 werd ook nog eens strottenhoofdkanker bij de zangeres vastgesteld.

Als frêle, mooie meisje stal ze de harten van miljoenen sneller met haar door haar zelf geschreven ‘Tous les garçons et les filles de mon âge’. Ze was toen nog maar zeventien. De zangeres en actrice tekende in 1961 haar eerste contract met het platenlabel Disques Vogue. Een jaartje later kwam haar debuutalbum ‘Oh oh Chéri’ uit. Dat ‘Tous les garçons et les filles’ was zo`n groot internationaal succes dat de zangeres medio jaren zestig door sommigen werd gepresenteerd als ‘Frankrijks antwoord op The Beatles’. Ze verkocht er twee miljoen singels van…. Het werd geschreven door het schrijfteam van Johnny Hallyday.

In 1963 mocht Hardy Monaco vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, dat in Londen werd gehouden. De keuze van het gastland was verrassend, omdat zowel Frankrijk, dat een jaar eerder won, als Monaco (nr.2) en Luxemburg (nr.3) het festival niet wilden organiseren. Daar zong Francoise haar bijdrage ‘L’amour s’en va’. Het liedje bereikte de vijfde plaats. Die moest ze overigens delen met Frankrijk. (Alain Barriére)  Met haar man Jacques Dutronc maakte ze in 1966 de stoute singel ‘Mini mini mini’.  Twee jaar later ontving ze de Grand Prix du Disque Académie Charles Gros. In Nederland bereikt Hardy met ‘Comment te dire adieu’ in 1969 een Tipparade notering.

In 2000 had ze een comeback met het album ‘Clair Obscur’. Haar zoon speelde gitaar en haar man zong het duet ‘Puisque vous partez en voyage’. Iggy Pop en Étienne Daho werkten ook mee aan de plaat. In 2008 bracht Françoise Hardy ook een autobiografie uit: Le désespoir des singes … et autres bagatelles, uitgegeven door Robert Laffont. In 2018 verscheen haar laatste album ‘Personne d’autre’. Hardy had het de laatste jaren erg zwaar door haar ziekte.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This