Op 26 februari 1977 komt Fleetwood Mac binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Go your own way’. De single was op maandag 14 februari 1977 AVRO’s Radio en TV-Tip op Hilversum 3. Het nummer werd geschreven door Lindsay Buckingham en stond op hun succesvolste album ‘Rumours’. Wereldwijd zijn er meer dan 45 miljoen LP’s over de toonbank gegaan. ‘Go your own way’ werd de eerste top tien hit voor Fleetwood Mac in Amerika. Het album zou maar liefst 31 weken op nummer 1 staan in Amerika. In Engeland verbleef ‘Rumours’ 630 weken in de album chart. Uiteindelijk sleepte Fleetwood Mac de Grammy Award voor Beste Album onder de neus weg van The Eagels (‘Hotel California’).

Liefdesperikelen, of beter gezegd scheidingsperikelen en hevig drugsgebruik van de leden vormde de inspiratiebron voor ‘Go your own way’. John McVie en Christine McVie lagen overhoop met elkaar, maar tijdens de opnamen van ‘Rumours’ liep ook de relatie tussen Lindsey Buckingham en Stevie Nicks op de klippen. In veel gevallen zou dat uit kunnen uitmonden tot het mijmeren over een verloren liefde maar Buckingham pakte het anders aan. ‘Ga maar weg’ luidde zijn motto in: “Packing up, shacking up is all you want to do”. Nicks heeft altijd ontkend dat ze al een (losse) relatie had tijdens hun samenzijn en protesteerde; maar Buckingham weigerde de tekst aan te passen.

Voor het drumritme liet Mick Fleetwood zich inspireren door ‘Street fighting man’ van The Rolling Stones. ‘Go your own way’ werd de succesvolste single van Fleetwood Mac in Nederland. Het nummer bereikte de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig.  

 
Translate »
Share This