23 oktober(1998) is de sterfdag van de Zangeres Zonder Naam. Tijdens haar leven werd er smalend over haar muziek gesproken, maar Mary Servaes was de Koningin van het Levenslied. Als kind had zij geen gemakkelijke jeugd. Op 3-jarige leeftijd maakte ze een lelijke val, waardoor ze een heup brak en levenslang klachten overhield aan haar heupen.

Ze begint haar carrière in een revue gezelschap, maar dan breekt de Tweede Wereld Oorlog uit. Na deze moeilijke vijf jaren vindt ze werk als postbode in Maastricht. Hier ontmoet zij in een cafe Jo Servaes met wie zij trouwt. In 1957 wordt zij ontdekt door Johnny Hoes van platenlabel Phonogram.

Voor een bevriende zanger verzorgde ze namelijk de achtergrondzang op een demo die uiteindelijk bij de talentscout belandde. Van de zanger op de opname was Hoes niet erg onder de indruk maar hij vond het kinderstemmetje op de achtergrond erg bijzonder. Nadat hem werd verteld dat de stem op de demo niet die van een kind is, maar van een 37-jarige vrouw, nodigde hij Mary uit voor een auditie, waarna ze een platencontract kreeg.

De eerste gouden single van de Zangeres verscheen in 1959: “Ach vaderlief, toe drink niet meer”. Het is de eerste uit een lange rij hits die de Zangeres tot in de jaren tachtig scoorde. “Mexico” (1969, 1986)werd haar grootste Top 40 hit. De Zangeres Zonder Naam wordt beschouwd als een van de belangrijkste iconen die het Nederlandse levenslied heeft opgeleverd.

 

 

 
Translate »
Share This