Vandaag viert Yvonne Keeley haar 68e verjaardag. Ze is de jongere zus van Patricia Paay. Muziek zit in de genen, want hun vader was de bandleider John Paay. Aanvankelijk wilde Keeley laborante worden. Begin jaren zeventig woonde ze in Engeland, waar ze een relatie had met de Britse zanger Steve Harley van de popgroep Steve Harley & Cockney Rebel. Haar eerste single bracht ze uit in 1971 onder de naam Ivy Christie: ‘One way ticket’. Een jaar later bracht ze samen met Patricia als Honeypie de single ‘I believe in love’ uit. Beide singles flopten.

Toen ze in 1974 zelf echt een plaatje mocht maken, wilde de platenmaatschappij verwarring voorkomen met haar toen al populaire zus Patricia en Steve Harley bedacht daarop het pseudoniem Keeley. Ze liet zich sindsdien ook door haar vrienden zo noemen. In december 1977 was het raak! De jonge omroep Veronica gebruikte het nummer ‘If I had words’ van Yvonne en Scott Fitzgerald als promo en riep het nummer vervolgens uit tot Alarmschijf. Binnen no time stond het liedje bovenaan in de Nederlandse Top Veertig en hield dat 7 weken vol. Rijk zijn Yvonne & Scott niet geworden van de royalties, want die werden vooral opgestreken door mensen achter de schermen, zoals de producer John Hodge. Hij had een bedrijfje dat jingles en reclamespots maakte en werd gevraagd om íets te doen’ met een stukje muziek dat erg populair was in Frankrijk. Het ging om de Orgel symphony van componist Camille Saint-Saëns.

Yvonne en Scott zongen hun tekst (niet meer dan 4 regels!) apart van elkaar in en zagen elkaar pas voor het eerst bij het maken van de video.  ‘If I had words’ werd het de op een na bestverkochte single in Nederland in 1978.  In de jaren daarna nam ze nog een paar singles op waaronder ‘We Got Love’, ‘Thank You’ en ‘Dim The Light’.  Vanaf 1983 vormde Keeley, samen met haar zus Patricia en een derde, wisselende zangeres, het trio The Star Sisters. Met ‘Stars on 45 proudly presents the Star Sisters’ had Keeley opnieuw een nummer 1 hit te pakken. Dat was met dank aan producer Jaap Eggermont. Hij werkte op dat moment aan Stars on 45, een project met medleys van artiesten als The Beatles, Stevie Wonder en The Rolling Stones dat zeer succes was.

 
Translate »
Share This