Op 4 december 2004 overlijdt Willem Duyn wanneer hij op weg is naar het ziekenhuis aan de gevolgen van een hartstilstand. Vandaag herdenken we forse zanger, die ooit begonnen was als constructie bankwerker. Maar muziek lag Willem aan het hart. Tijdens zijn militaire dienst speelde Willem in allerlei bandjes en speelde covers van o.a. Chuck Berry en Fats Domino.

In 1969 werd hij gevraagd als drummer voor The Jay-Jays, de band van Johnny Lion. Heel lang duurde dat avontuur niet: in 1970 stapte hij uit de groep en richtte zijn eigen band Speedway op en nam singles op bij het Phonogram label. Succes bleef uit. De moed was Willem al zover in de schoenen gezonken, dat hij uit de muziek business wilde stappen. Maar: het toeval hielp hem een handje. Hij loopt Hans van Hemert tegen het lijf. Deze producer stelde hem voor aan een jong klein zangeresje, die net een geflopte single achter haar kiezen had gekregen.

Sjoukje van `t Spijker was haar naam. De voormalige verpleegster wilde zangeres worden en had, na enkele jaren klassieke zangles het nummer “I Heard it Through The Grapevine” op. Hans koppelt het tweetal. Mouth & MacNeal zijn geboren. Ondanks dat ze elkaar privé niet konden luchten of zien werd het duo een doorslaand succes. De debuutsingle “Hey You Love” werd een dikke top tien hit en werd gevolgd door “How Do You Do”, dat een wereldwijde hit werd. Alleen al in Amerika werden er meer dan 1 miljoen singles van verkocht. Ook de opvolger “Hello-A” bereikte in de Top 40 de 1e plaats.

Mouth & macNeal deden in 1974 mee aan het Eurovisie Songfestival, waar ze achter ABBA en Gigliola Cinquetti, verdienstelijk 3e werden met “Ik Zie Een Ster”. Ondanks dit succes wordt Sjoukje daarna door Duyn aan de kant gezet. Haar plaats wordt overgenomen door Ingrid Kup. Als Big Mouth & Little Eve scoren ze één dikke Top 40 hit met “Uncle”. In 1979 scoort Duyn solo nog een top tien hit met “Willem”. Hij is 67 jaar geworden.

 

 

 
Translate »
Share This