Op 31 augustus, maar dan in 1974 was een heel treurige dag voor alle luisteraars van de Nederlandse zeezenders. Wegens het van kracht worden van het Verdrag van Straatsburg staken Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal en Radio Atlantis hun uitzendingen. Rob Out presenteert het laatste uur van Radio Veronica, Ferry Maat van Radio Noordzee Internationaal en Steve Engeland van Radio Atlantis.

Het was het zendschip Radio Veronica, dat de popmuziek voor de Nederlandse luisteraars introduceerde, maar natuurlijk ook de Nederlandse Top Veertig en Tipparade. Hoe begon het eigenlijk allemaal?  Naar verluidt werd naar het voorbeeld van Radio Mercur in Denemarken op 15 oktober 1959 in Hotel Krasnapolsky te Amsterdam besloten radio-uitzendingen vanaf een schip op de Noordzee te starten. Het station ging werken onder de naam Vrije Radio Omroep Nederland, afgekort VRON maar er was een wel een zeer grote verwarring met de VERON en dus werd de naam Veronica eruit afgeleid, die ook refereerde aan het gedicht Het schaap Veronica van Annie M.G. Schmidt.

Radio Veronica werd enorm populair bij de jeugd, omdat zij populaire en popmuziek uitzond in een vanaf 1969 vast programmaschema. Vanaf 2 januari 1965 werd een wekelijkse hitparade van de populairste nummers, de Nederlandse hitparade, al snel de Veronica Top Veertig geheten, uitgezonden. Destijds werd popmuziek nauwelijks op de reguliere radiozenders (Hilversum I en II) uitgezonden. Deze formule was voor Nederland uniek. Vernieuwend voor Nederland waren ook de jingles, waaraan de luisteraar zijn favoriete radiostation (station calls) en diskjockey direct kon herkennen. Een nieuw fenomeen aan land waren de drive-inshows, waarbij de luisteraars hun favoriete dj bij het draaien van plaatjes konden bewonderen. De Veronica-drive-inshows hadden veel succes en kregen veel navolging bij de omroepen, andere stations en discotheken.

 
Translate »
Share This