Vandaag, 9 augustus 1963, was de geboortedag van Whitney Houston. De Amerikaanse zangeres geldt als één van de best verkopende zangeressen wereldwijd met meer dan 200 miljoen platen. Whitney was de dochter van Cissy Houston (achtergrondzangeres van onder anderen Elvis Presley en Aretha Franklin) en John Houston en een nicht van de zangeres Dionne Warwick.

Als veertienjarig meisje was ze in 1977 de leadvocaliste in het nummer ‘Life’s a Party’ van de Michael Zager Band. Frontman Zager regelde een platencontract voor de zangeres, maar haar moeder vond dat Houston eerst haar school moest afronden, voordat ze zich in mogelijk succes zou storten. In 1978 was Houston een van de achtergrondzangeressen op Chaka Khans ‘I’m Every Woman’.

Whitney`s eerste echte succes kwam met het nummer ‘Hold Me’, een duet met Teddy Pendergrass dat in 1985 op haar album terechtkwam. Het nummer verscheen ook als single en werd een top 5 r&b-hit in Amerika; voor Houston haar eerste succes in de hitlijsten. In februari 1985 verscheen Houstons titelloze debuutalbum, geproduceerd door o.a. Jermaine Jackson en Narada Michael Walden. De leadsingle ‘Thinking About You’ flopte en het album dreigde daardoor dezelfde kant op te gaan. De daaropvolgende single ‘You Give Good Love’ bereikte de derde plaats in de Billboard Hot 100 en bezorgde Houston haar doorbraak.

De opvolger ‘Saving All My Love for You’ werd een nummer 1 hit in Amerika en Engeland. De hits volgenden elkaar in hoog tempo op: ‘All At Once’, “One Moment In Time’, ‘I`m Every Woman’, ‘When You Believe’ en ‘My Love Is Your Love’ waren enkele top tien hits. Drie singles bereikten de 1e plaats in Nederland: ‘I Wanna Dance With Somebody’, “I Will Always Love You’ en ‘Could I Have This Kiss Forever’. Toch bracht het succes haar uiteindelijk geen geluk. Problemen met haar echtgenoot Bobby Brown, de scheiding en drugsgebruik velden de zangeres, die op 48-jarige leeftijd veel te vroeg stierf. De Amerikaanse zangeres werd in februari 2012 dood gevonden in het bad van haar hotelkamer in het Beverly Hills Hotel.

 
Translate »
Share This