Vandaag viert B.J.Thomas zijn 78e verjaardag. De country- en popzanger werd geboren op 7 augustus, 1942. Op 15 jarige leeftijd werd hij medeoprichter van de band The Triumphs. Toen lag de focus op rock en scoorden ze bescheiden succes met het zelfgeschreven “Billie And Sue”. Toen ze in 1965 Hank Williams’ I’m So Lonesome I Could Cry (1949) opnamen, scoorden B. J. Thomas & The Triumphs een nationale hit in Amerika.

Drie kleinere hits volgden voordat Thomas zich op een solocarrière stortte. In 1968 was het gelijk raak met “Hooked On A Feeling”, waarvan alleen al in Amerika meer dan een miljoen singles van werden verkocht. Niet veel later kwam de definitieve doorbraak van B. J. Thomas. “Raindrops Keep Fallin’ on My Head” (Burt Bacharach en Hal David) werd de eerste #1-hit in de Billboard Hot 100 van de jaren zeventig. Als soundtrack van Butch Cassidy and the Sundance Kid behaalde de hit tevens internationale successen en werd bij de Oscaruitreiking van 1970 verkozen tot ‘Beste Filmsoundtrack’. In Nederland was het succes bescheidener: een 28e plaats in de Veronica top Veertig was het hoogste resultaat.

Met meer dan 70 miljoen verkochte platen, tweemaal platina, 11 keer goud en 14 hits in de top 40-pop- en elf in de top 40-country-charts was Thomas één van de toonaangevende artiesten aan het eind van de jaren ’60 en ’70.

 
Translate »
Share This