Op 14 juni 1967 nemen The Monkees in de RCA Studio in Hollywood het nummer’ Daydream Believer’ op. Deze single is geschreven door John Stewart en geproduceerd door Chip Douglas. Douglas was vrienden met Stewart, die korte tijd later het Kingston Trio zou verlaten, en kwam hem tegen tijdens een feest in het huis van folkzanger Hoyt Axton. Douglas vertelde dat hij nu producent was voor The Monkees en vroeg aan Stewart of hij een nummer had liggen dat zou werken voor de groep; Stewart bood hem ‘Daydream Believer’ aan.

Volgens Stewart is het het derde nummer in een trilogie van nummers over het leven in de buitenwijken van een grote stad. Hij vertelde dat getrouwde mensen in een idealistische waas beginnen, maar dat zij na een aantal jaren ontdekken hoe de ander echt is. Volgens hem is dat wanneer de echte liefde wordt bewezen.

‘Daydream Believer’ werd eigenlijk opgenomen voor het album ‘Pisces, Aquarius, Capricorn & Jones Ltd.’ uit 1967, maar verscheen een jaar later pas op ‘The Birds, The Bees & the Monkees’.  Velen dachten dat het nummer weinig succes zou boeken; We Five en Spanky & Our Gang hadden het al afgeslagen, en zelfs Davy Jones was er niet tevreden mee.

Oorspronkelijk zou het nummer verschijnen als de B-kant van de single ‘Love Is Only Sleeping’, maar een week voor het verschijnen van deze single werd ontdekt dat de Europese versie van de uitgave niet klaar waren, terwijl die van ‘Daydream Believer’ dit wel waren. Hierdoor werd de laatste alsnog uitgebracht als A-kant van een single. Niet onverstandig: het nummer stond vier weken op nummer 1 in de Amerikaanse Top 100. In ons land blijft het aanstekelijke ‘Daydream Believer’ stranden op de vierde plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This