Op 23 april in 1936 wordt Roy Orbinson geboren. Al op zijn 6e leert hij gitaar spelen. Met hulp van papa, die zelf amateur-country & western-musicus was. Dat hij talent heeft blijkt uit het feit, dat hij op zijn 8e mag optreden voor de radio. Als tiener maakt Roy deel uit van The Wink Westerners. Wanneer ze opnames maken opnamen in de studio van Norman Petty, komt hij in het vizier van Johnny Cash en Sam Phillips, eigenaar van het legendarische Sun-label. Hij was ook de ontdekker van o.a. Elvis Presley en Jerry Lee Lewis.

Niet veel later kocht hij zijn contract af, toen bleek dat dat hij upttempto songs moest opnemen, wat tegen Orbinson`s zere been was. Orbison kwam terecht bij het platenlabel RCA waar Elvis Presley vele hits opnam. Orbison bleef ook daar niet lang. Na een aantal nummers op plaat te hebben gezet verliet hij in 1959 het label en kwam terecht bij Monument Records dat onder leiding stond van Fred Foster. Voor diens Monument-label gaat opnemen. Al zijn grote hits stammen uit die periode.

Zoals “Only The Lonely”, “it`s Over” en “Pretty Woman”. Na 1965, als hij getekend heeft bij MGM, kreeg hij te maken met grote persoonlijke tragedies: in 1966 overlijdt zijn vrouw bij een motorongeluk en twee jaar later verliest hij twee van zijn drie kinderen tijdens een brand. Orbinson stort in. Jongere collega`s beginnen zijn werk op te nemen. Linda Ronstadt nam Blue Bayou op (1977), Don McLean Crying (1980) en Van Halen Oh, pretty woman (1981) en allen scoorden zij daarmee grote hits. Zelf scoorde Orbison samen met Emmylou Harris in 1980 eindelijk weer een hit met “That Loving You Feeling Again”. Het leverde hem zijn eerste Grammy Award op.

In 1988 overlijdt The Big O totaal onverwacht. Hij maakte eerder dat jaar deel uit van de supergroep The Traveling Wilburys. Zijn album “Mystery Girl” is een groot succes. Orbinson overlijdt, tijdens een bezoek aan zijn moeder, op 52-jarige leeftijd. Postuum wordt “You Got It” één van zijn grootste hits.

 

 

 
Translate »
Share This