Op 15 september 1975 brengt Pink Floyd het album ‘Wish You Were Here’ uit.  Het basismateriaal voor deze LP kreeg door middel van live-optredens vorm. De volgende nummers zouden op het album komen: “Shine On You Crazy Diamond,” “You Gotta Be Crazy” en “Raving and Drooling”. Echter tijdens het creatieproces werd “Shine On You Crazy Diamonds” te lang voor een enkele zijde van een langspeelplaat en moest in twee delen gesplitst worden.  Het begin van de titelsong ‘Wish You Were Here’ gaat over het zoeken naar een radiozender, waarbij onder andere een fragment te horen is van de Vierde Symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Roger Waters overtuigde de rest van de band dat ze de andere twee nummers moesten schrappen.  Deze twee zouden twee jaar later op het album ‘Animals’ alsnog uitgebracht worden, onder de titels “Dogs” en “Sheep”. Tussen de twee “Shine On”-delen werden door Waters drie nieuwe composities gemaakt. Deze verwijzen naar de omstandigheden van en rondom de band in die tijd. “Wish You Were Here” is een ode aan voormalig bandlid Syd Barret, terwijl “Welcome to the Machine” en “Have a Cigar” over de gekte in de muziekindustrie gaan.

Tijdens de opname van ‘Wish You Were Here’ begonnen de spanningen tussen de bandleden op te lopen. Dit album is ook voorlopig het laatste album waarop Richard Wright credits kreeg voor het meeschrijven aan het resultaat. Roger Waters zou bij de volgende albums steeds meer de output van de band gaan bepalen. De plaat ‘Wish you were here’ is één van de meest succesvolle van Pink Floyd.

 
Translate »
Share This