Op 4 oktober 1970 overlijdt Janis Joplin. In haar jeugd bezocht de zangeres in de vroege jaren zestig enkele universiteiten, maar studeerde nooit af. De muziek trok haar meer en dan met name de blues, rock-‘n-roll en soul. Grote voorbeelden voor haar waren Odetta, Lead Belly, Bessie Smith, Big Mama Thornton en Otis Redding. In 1963 woonde Joplin enige tijd in San Francisco waar ze aan harddrugs verslaafd raakte, maar ze keerde al snel terug naar Port Arthur om af te kicken.

In 1966 vertrok Joplin opnieuw naar San Francisco op uitnodiging van de impresario van Big Brother and the Holding Company, Chet Helms. In het begin was de band niet succesvol, maar de grote doorbraak kwam met het optreden op het Monterey Pop Festival in 1967. Met het album dat daarna verscheen, ‘Cheap Thrills’, vestigde Joplin definitief haar naam als blueszangeres. Joplin was een van de publiekstrekkers op het Woodstock festival in augustus 1969.

Joplin overleed op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. Dat Joplins dood veroorzaakt was door een overdosis drugs kwam niet echt als een verrassing. Een groot deel van haar leven had zij te kampen met een drugsprobleem. Als kind had ze al de bijnaam ‘speedfreak’ en dat was zeker niet voor niets; op haar dieptepunt woog zij nog maar 40 kilo.

De uitnodiging om naar San Francisco te komen om bij Big Brother and the Holding Company te gaan zingen, nam ze graag aan. De lol was echter maar van korte duur; want terwijl de band steeds meer successen boekte, steeg niet alleen Joplin`s inkomen maar ook de druk om te presteren. Deze druk kon zij niet aan en zij greep weer naar de alcohol en drugs.

Joplin is een van de originele leden van de 27 club: in een periode van twee jaar overleden vier bekende artiesten op 27-jarige leeftijd. Sindsdien wordt de term 27 club veelal gebruikt voor elke artiest die op die leeftijd overlijdt. Haar album ‘Pearl’ verscheen postuum in 1971. Een van Joplin`s bekendste nummers, het door Kris Kristofferson geschreven ‘Me and Bobby McGee’, nam zij enkele dagen voor haar dood voor dit album op.

 

 

 
Translate »
Share This