Op 13 maart 1982 bereikt één van de mooiste platen aller tijden de nummer 1 positie in de Nederlandse Top Veertig. ‘Maid of Orleans’(The Waltz Joan of Arc) is een nummer van de Britse band Orchestral Manoeuvres in the Dark. Het intro is gelijk al heel bijzonder met een wals ritme, trommelslagen gecombineerd doedelzakklanken uit een stokoude synthesizer. De maatsoort van de single was zeer gedurfd in een periode waar de disco de trend was.

Frontman McCluskey koos bewust voor de historische figuur Jeanne D`Arc. Hij schrijft het nummer op de 550e sterfdag van Jeanne d’Arc. De track was afkomstig van het album ‘Architecture & Morality’, waar ook het liedje ‘Joan Of Arc’ staat. Dat zorgde natuurlijk voor verwarring, waardoor de titel ‘Joan Of Arc (Maid Of Orleans)’ veranderd werd naar ‘Maid Of Orleans (The Waltz Joan Of Arc)’.

McCluskey omschrijft ‘Maid Of Orleans’ als ‘onze ‘Mull Of Kintire”, naar de grootste hit The Wings met Paul & Linda McCartney. Behalve dat beide liedjes nummer 1-hits werden, speelde ook de doedelzak een prominente rol in de twee songs. Het verschil is echter, dat OMD de sound van de doeldelzak produceerde uit een mellotron, een soort primitieve synthesizer. ‘Maid Of Orleans’ staat elk jaar hoog genoteerd in de TOP 2000.

 

 

 
Translate »
Share This