Nat King Cole overlijdt op 15 februari 1965. Hij werd in 1919 geboren als zoon van een dominee. Vanaf zijn twaalfde jaar bespeelde Nat het kerkorgel en zong hij kerkliederen. Zijn echte interesse ging echter al snel uit naar de jazzmuziek. Zijn ouders konden de belangstelling voor de jazzmuziek niet echt waarderen. Jazz werd immers in de nachtclubs gespeeld. De oudste broer van Nat, Eddie, had toen al een bekende jazzband: de ‘Rogues of Rhythm’. Nats jongste broer, Freddie, werd later eveneens zanger.

In 1936 vertrok Nat naar Los Angeles. Van 1936 tot 1945 gaf hij zijn naam aan The King Cole Trio (in eerste formatie met Oscar Moore en Wesley Prince). In 1943 nam hij het nummer ‘Straighten Up and Fly Right’ op, dat zijn eerste nationale hitsong werd. Het nummer baseerde hij op een van zijn vaders preken en op een bekend zwart volksverhaal. Cole werd door zijn trio-opnamen als een van de groten uit de jazzwereld beschouwd.

Vanaf 1945 besloot Nat zijn bijzondere stem ook buiten de jazz te laten horen. Hij ontwikkelde zich meer en meer als (jazz)balladzanger. Zijn herkenbare baritonstem zorgde voor een miljoenenomzet bij platenmaatschappij Capitol. Cole was de superster van de jaren vijftig, en niet alleen in de Verenigde Staten. Zijn in 1956 uitgebrachte cover van ‘When I fall in love’ bezorgde hem het jaar erop een tweede plaats in de Britse hitlijsten.

In zijn carrière scoorde hij maar liefst 57 hits in de Billboard Hot 100. Zijn meest bekende hit is ‘Unforgettable’. In de zomer van 1991, 26 jaar na zijn dood, komt Nat King Cole voor de 58ste (!) keer in de hitparade, wanneer zijn dochter, Nathalie, van deze klassieker een vader-dochter duet maakt. Nat King Cole is 47 jaar geworden.

 

 

 
Translate »
Share This