Vandaag zou Kurt Cobain 52 jaar zijn geworden. Maar het is al weer 25 jaar geleden dat hij zijn laatste adem uitblies. In 1994 pleegde de Nirvana zanger zelfmoord. De band was de trots van het stadje Aberdeen in Washington, Amerika. Kurt richtte de band op met bassist Krist Novoselic. Nirvana kende een reeks verschillende drummers van wie Dave Grohl, die in 1990 bij de band kwam, de langstzittende was.

Een jaar eerder, in 2989, verscheen hun debuutplaat ‘Bleach’. Dat verscheen bij een klein indie-label. Daarna tekende Nirvana bij het grote label DGC Records en scoorde wereldwijd onwaarschijnlijk hard met de single “Smells Like Teen Spirit”. Het nummer kwam van het tweede iconische album ‘Nevermind’ (1991).

Hierop betrad Nirvana ongewild de mainstream en nam het het genre ‘grunge’ hierin mee. Frontman Kurt Cobain werd door de media bestempeld als “stem van een generatie”, terwijl Nirvana gezien werd als vaandeldrager voor Generatie X. Cobain voelde zich ongemakkelijk bij alle aandacht en legde zich toe op de muziek, vindende dat de boodschap en artistieke visie van de band verkeerd werden geïnterpreteerd door het grote publiek dat hij uitdaagde met hun derde album ‘In Utero’ (1993).

Met Cobains dood in april 1994 kwam er een einde aan het relatief korte bestaan van Nirvana. De invloed en populariteit van de band bleven echter onverminderd in de jaren die volgden. De band verkocht wereldwijd meer dan vijftig miljoen platen, waarvan meer dan 25 miljoen in Amerika.    #Playlist:  Flashback

 

 

 
Translate »
Share This