Op 29 november 2001 overlijdt ex-Beatle George Harrison in Los Angeles. Hij maakte vrijwel vanaf het begin deel uit van de groep. Zijn muzikale loopbaan startte vroeg op school, waar hij in de band ‘The Quarrymen’ speelde, samen met zijn vrienden John Lennon en Paul McCartney, die hem bij Lennon introduceerde. Met Paul, John, Stuart Sutcliffe en Pete Best (later vervangen door Ringo Starr) vormde hij in 1959 de band ‘Silver Beetles’. In 1960 veranderden ze de naam in ‘The Beatles.

Het ongelofelijke succes van de groep bepaalde tien jaar lang de popmuziek. In de laatste jaren kwam George steeds meer uit de schaduw van John en Paul. Hij schreef Beatles songs als “Something”, “While My Guitar Gently Weeps” en “Here Comes The Sun”. Al in 1968 komt zijn eerste solo plaat “Wonderwall Music” uit, maar de groep is dan nog bij elkaar. Tot april 1970: The Beatles vallen uiteen.

In datzelfde jaar brengt Harrison zijn nieuwe album “All Things Must Pass” uit, met daarop de nummer 1 hit “My Sweet Lord”. Voor Phil Spector, de legendarische producer van de “wall of sound” producties, was het zijn eerste nummer 1 hit. Ook “What Is Life” werd een grote hit in de Top 40. Later trad hij op met de Indiase musicus Ravi Shankar zoals tijdens het benefietconcert voor Bangladesh in 1971, waar ook Eric Clapton en Bob Dylan optraden. Het leverde ook de single “Bangladesh” op. In 1979 produceert hij de Monty Python-film Life Of Brian. George Harrison is 58 jaar geworden.

 

 

 
Translate »
Share This