Op 14 oktober 1957 komt ‘Jailhouse Rock’ van Elvis Presley binnen in de Amerikaanse Billboard Hot 100. De daarop volgende week zou hij de chart voor zeven weken aanvoeren. Ook in Engeland piekte de single op nummer 1, al was dat net iets later, in de eerste weken van 1958. Het nummer ‘Jailhouse Rock’ was afkomstig van de gelijknamige film.

Presley bezong een aantal personages die al dan niet werkelijk geleefd hebben. Zo was Shifty Henry een musicus uit Los Angeles, The Purple Gang bestond echt en “Sad Sack” was de aanduiding van een “loser” tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het nummer bleef vanaf 1957 populair, een waslijst aan artiesten heeft het nummer gespeeld, maar dat leidde nergens tot betere verkoopcijfers dan dat van het origineel. De band Spider Murphy Gang ontleende haar naam aan een bende uit de film en uit het plaatje.

In aanvulling op de single verscheen er ook een EP met overige muziek uit de film. Ook dat plaatje verkocht goed; er werden er 2.000.000 stuks van verkocht in Amerika. De tracks op die ep waren: Jailhouse Rock, Young and Beautiful, I Want to Be Free, Don’t Leave Me Now en Baby I Don’t Care. In Nederland werd ‘Jailhouse Rock’ een hit in 1974. Het bereikte de 5e plaats in de Veronica Top Veertig.

 

 

 
Translate »
Share This