Op 6 juni 1972 komt het album ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ uit van David Bowie.  De plaat, kortweg bekend geworden als ‘Ziggy Stardust’ is één van de beste werken van David Bowie. Toch was zijn platenlabel aanvankelijk niet enthousiast. David`s drummer Woody Woodmansey: “We waren destijds net klaar met het opnemen van het Ziggy Stardust-album en we hadden het naar de platenmaatschappij gestuurd. Daar kregen we te horen: ‘We kunnen dit niet uitbrengen. Er staat geen single op!'”

David Bowie en de band doken dus opnieuw de studio in, maar ondanks de druk had Bowie snel iets op papier staan: ‘Starman’.  Woody:” “Het was een voor de hand liggende single! Mick Ronson en ik zaten in de auto nadat David het voor ons de eerste keer had gespeeld. We konden het al meezingen, terwijl wij het nog maar één keer gehoord hadden.” De single wordt na ‘Space Oddity’ (1969) de tweede hit voor Bowie en bereikt de top tien van Engeland en levert hem een gouden plaat op.

Andere bekende songs van het album worden “Ziggy Stardust”, “Rock ‘n’ Roll Suicide” en “Suffragette City”. Ziggy Stardust is tevens de naam van het alter ego dat Bowie aan het begin van de jaren zeventig opgespeld kreeg. Bij diverse gelegenheden verklaarde Bowie dat de Britse rocker Vince Taylor model stond voor Ziggy, maar er zijn ook hints richting Jimi Hendrix (“played it left hand … jiving us that we were voodoo”).

 
Translate »
Share This