Curtis Mayfield overlijdt op 26 december in 1999. De Amerikaanse zanger zal vooral bekend worden van zijn nummers, waarin hij de achterstand van de zwarte bevolking in Amerika aan de kaak stelt. Eind jaren vijftig vormde hij samen met Jerry Butler de zanggroep The Impressions. The Impressions scoorden hits met “For Your Precious Love” en “Gypsy Woman”.

In 1970 verliet Mayfield The Impressions en begon hij een solocarriĆØre. Hij bereikte commercieel en artistiek zijn hoogtepunt met Super Fly, de soundtrack voor de gelijknamige film. Op Super Fly leverde hij commentaar op het zware leven in het getto en uitte hij kritiek op drugsmisbruik. Samen met Stevie Wonder en Marvin Gaye werd Curtis Mayfield beschouwd als een van de belangrijkste exponenten van de funky, geĆ«ngageerde soulmuziek die begin jaren zeventig ontstond.

In augustus 1990 raakte hij tot aan zijn nek verlamd toen tijdens een concert in Brooklyn, New York een lichtbak op hem viel. In 1993 werd hij opgenomen in de Georgia Music Hall of Fame. Ondanks zijn verlamming bracht hij in 1996 nog een album uit, New World Order. In 1998 moest een van zijn benen worden geamputeerd als gevolg van diabetes. In december 1999 overleed hij. Curtis Mayfield werd 57 jaar oud.

 

 

 
Translate »
Share This