Op 1 juni 1967 ligt het album ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ van The Beatles in de platenwinkel. Het album behoort tot de belangrijkste en invloedrijkste albums aller tijden, omdat dit een van de eerste LP’s was die zich (mede door de opvallende hoes, innovatieve opnametechnieken, experimenten met nieuwe invloeden uit verscheidene muziekstijlen en -genres) meer presenteerde als een artistiek werk dan als een verzameling songs. De opnamen duurden van 6 december 1966 tot en met 3 april 1967 (ongeveer 700 uur), het mixen was klaar op 21 april. Dit gebeurde allemaal in de Abbey Road-studio’s in Londen.

Op Sgt. Pepper staan enkele belangrijke Beatle-nummers, zoals de titeltrack ‘Sgt.Pepper’, ‘A Day in the Life’, ‘With a Little Help from my Friends’ en ‘Lucy in the Sky with Diamonds’. Maar er ontbraken er ook twee: zowel “Penny Lane’ als “Strawberry Fields Forever” kwamen niet terecht op ‘Sgt.Pepper’. Achteraf noemde George Martin dit “de grootste vergissing uit zijn leven”. Paul McCartney noemde de albums ‘Pet Sounds’ van The Beach Boys en ‘Freak Out!’ van Frank Zappa als de twee grootste inspiratiebronnen voor ‘Sgt. Pepper’.

De platenhoes was ontworpen door Peter Blake en Jann Haworth en won een Grammy Award. Op de collage staan zo’n 70 foto’s van verscheidene beroemdheden afgebeeld. Op verzoek van George Harrison stonden er ook enkele Indiase goeroes tussen. Ook stonden er vier wassen beelden van de vroege Beatles tussen. Deze waren geleend van Madame Tussauds. De echte Beatles staan vooraan in het midden, gekleed in satijnen militaire uniformen. Onder de afgebeelde beroemdheden bevonden zich o.a. Marilyn Monroe, Fred Astaire, David Livingstone, Bob Dylan, Karl Marx, Oscar Wilde, Albert Einstein en Marlene Dietrich.

 
Translate »
Share This