Aan de vooravond van het huwelijk van de Zweedse koning Carl Gustav en het 32-jarige Duitse burgermeisje Silvia Renate Sömmerlath wordt in Stockholm op 18 juni 1976 een groot TV gala gegeven. Onder de genodigde gasten bevonden zich Björn, Benny, Agnetha en Anni-Frid. Ze verrasten het Zweeds koninklijk paar met de première van ‘Dancing Queen’, de opvolger van de wereldwijde nummer 1 hit ‘Fernando’.

Lang hoefde ABBA niet na te denken. “If you have a song called Dancing Queen, you naturally choose to perform it on an occasion like that gala”, aldus Benny. Speciaal voor de gelegenheid trad ABBA op in een koninklijke kleding, die vroeger gangbaar was geweest op zo’n Koninklijke bruiloft.  Aan het nummer werd meer dan een jaar gesleuteld. Op 4 augustus 1975 dook het viertal de Glen Studio in om “Boogaloo” op te nemen. Het was de werktitel van “Dancing Queen”. Inspiratie haalden Björn en Benny onder andere uit George McCrae`s “Rock Your Baby” en drumpartijen op Dr.John`s album “Gumbo” uit 1972.

“Dancing Queen is my favorite ABBA song”, vertelt Frida. “I remember that Benny came home with a tape of the backing track and played it for me. I thought it was so enormously beautiful that I started to cry”. De single komt op 14 augustus 1976 binnen in de Nederlandse Top Veertig. ‘Dancing Queen’ van ABBA bereikt niet alleen in Nederland, maar heel Europa, Australië én Amerika de eerste plaats.

 
Translate »
Share This