Op 28 november, maar dan in 2002, overlijdt Lennaert Nijgh. Hij was één van de beste tekstschrijvers, die Nederland rijk was. Lennaert groeide op met Boudewijn de Groot in Heemstede. De doorbraak van Nijgh begon toen platenmaatschappij Philips de single “Een meisje van 16” uitbracht, een bewerking van Charles Aznavour’s ballade Une enfant (de seize ans), gezongen door Boudewijn de Groot.

Er volgen veel meer hits met de Nederlandse troubadour van de flower power, zoals “Weltereusten Meneer De President”, “Testament” en “Land Van Maas & Waal”. Maar Lennaert schreef niet exclusief voor Boudewijn. Ook maakte hij songteksten voor bijvoorbeeld Rob de Nijs (Malle Babbe, Jan Klaassen de Trompetter), Flairck, Jasperina de Jong, Jenny Arean, Ramses Shaffy en Liesbeth List (Pastorale).

In 1970 krijgt Lennaert Nijgh de Gouden Harp en in 1999 wordt hij geridderd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Een jaar later schreef hij zijn boek Ik Doe Wat Ik Doe. Daarin schrijft hij: “Ik ben liedjesschrijver. Dat is geen bestaand beroep. Daarom maken ze er meestal “tekstschrijver” van of “tekstdichter”. Na 35 jaar weet ik niet veel zinnigs te zeggen als iemand me vraagt waar ik eigenlijk mee bezig ben. Vandaar de titel van dit boek Ik Doe Wat Ik Doe”. Lennaert Nijgh werd 57 jaar.

 

 

 
Translate »
Share This