Vandaag zou hij 76 jaar zijn geworden, maar Jimi Hendrix belandde helaas al heel wat jaren terug bij de ‘27 club’: een groep beroemde muzikanten die allemaal op 27-jarige leeftijd overleden, waarbij drank en drugs vaak een rol speelden. (denk ook aan Amy Winehouse, Jim Morrison, Kurt Cobain en Janis Joplin) Jimi werd groot met zijn virtuoze gitaarspel, gecombineerd met zijn experimenteerdrift.

Hij bracht een revolutie in het gitaarspelen teweeg door het gebruik van nieuwe akkoorden, feedback en vernieuwende opnametechnieken. Zijn stijl kan omschreven worden als een creatieve, psychedelische verwerking van rock-, soul-, en ook wel van blues-invloeden.

Van jongs af aan was hij weg van muziek. Al Hendrix, de vader van Jimi, huurde voor hem, wat veel geld was er thuis niet, een ukelele. Pa gaf later zijn saxofoon op, om voor zijn 11-jarige zoon een akoestische gitaar te kunnen kopen. Twee jaar later kocht Jimi zijn eerste elektrische gitaar. Na ontslagen te zijn uit het leger, trad Hendrix met vele soul- en bluesgroepen op, zoals B.B. King, Little Richard, Jackie Wilson, Bo Diddley en The Isley Brothers.

Chas Chandler (uit The Animals) nam hem mee naar Engeland, waar de Jimi Hendrix Experience werd opgericht. Met “Hey Joe” was het gelijk raak: de single werd een grote hits en er zouden vele volgen, zoals “The Wind Cries Mary”, “All Along The Watchtower” en “Voodoo Child”. Hendrix overleed op 18 september 1970 na een feest in Londen.

 

 

 
Translate »
Share This