Op 27 augustus, maar dan in 1967, overlijdt Brian Epstein. Hij wordt dood gevonden in zijn huis aan de Chapel Street in Londen. Epstein was de succesvolle manager van The Beatles. (vanaf januari 1962) John, Paul, George en Ringo waren op dat moment bij de Maharasi Mahesh Yogi in Bangor in Wales, waar ze verklaren geen drugs meer te zullen gebruiken.

Epstein raakte al vroeg geïnteresseerd in de muziekwereld. Hij kreeg van zijn vader een baantje in zijn net geopende Northern England Music Stores. Toen vader een tweede zaak opende in Liverpool kreeg Brian de hele verantwoordelijkheid over die zaak. Daarnaast kreeg hij in 1961 een column in het populaire muziekblad Mersey Beat. Epstein merkte The Beatles voor het eerst op, toen in zijn zaak de vraag kwam naar een single genaamd ‘My Bonnie’, uitgevoerd door een Liverpools bandje en uitgebracht door Bert Kaempfert Produktion in Hamburg. Epstein ging de band beluisteren in de Cavern Club. Hij werd onmiddellijk gegrepen door de muziek, de beat en het gevoel voor humor van The Beatles.

Behalve dat hij een succesvol manager was, bleek Epstein een ongelukkig man te zijn. Hij worstelde met zijn homoseksualiteit, dat in de sixties nog een grote schande werd gevonden. Er gaan geruchten dat hij verliefd was op John Lennon. Die zou het destijds ‘geinig’ hebben gevonden om zich ‘wat nichterig’ te gedragen – maar meer niet. Maar voor Brian Epstein lag het anders. Toen The Beatles in 1966, moe van de Beatlemania, tegen Epstein`s wil in besloten niet meer op te treden, was zijn rol feitelijk uitgespeeld, wat uiteindelijk tot zijn zelfdestructie zou leiden. De doodsoorzaak blijkt een overdosis slaappillen te zijn, in combinatie met alcohol. Brian Epstein werd maar 32 jaar.

 

 

 
Translate »
Share This