21 februari 1933 was de geboortedag van Eunice Kathleen Waymon. Zij maakte naam als Nina Simone. Behalve zangeres werd ze ook bekend als pianiste en burgerrechtenactiviste. Toen ze op tienjarige leeftijd debuteerde bij een pianoconcert moesten haar ouders, die op de voorste rij waren gaan zitten, plaatsmaken voor blanken. Dit incident zorgde ervoor dat Simone later betrokken raakte bij de Amerikaanse Civil Rights Movement van Martin Luther King.

In 1954 nam ze de naam “Nina Simone” aan – “Nina” was de koosnaam voor haar van haar vriendje (afgeleid van niña, Spaans voor “meisje”) en “Simone” verwees naar de Franse actrice Simone Signoret. Het publiek merkte haar voor het eerst op in 1959 door haar hartverscheurende vertolking van George Gershwins “I Loves You, Porgy” (uit de musical Porgy and Bess). Uiteindelijk was dit haar enige top-20-hit in Amerika.

De hit werd gevolgd door “My Baby Just Cares for Me”, dat in 1987 opnieuw een hit werd en in Nederland de eerste plaats bereikte. Dat was vooral te danken toen het nummer gebruikt werd in een televisiecampagne voor het parfum Chanel Nº5. Haar grootste hit in Nederland “Ain’t Got No, I Got Life” werd in 1998 opnieuw uitgebracht nadat hij gebruikt was in een reclame voor Amev-verzekeringen.

 

 

 
Translate »
Share This