2 maart 1943 was de dag, waarop Lewis Allan Reed werd geboren. We kennen hem natuurlijk beter als Lou Reed. Hij was een belangrijke Amerikaans musicus en zanger. Hij was samen met John Cale het gezicht van de band The Velvet Underground. Als gitarist was hij ook erg invloedrijk; hij maakte veel gebruik van distortion en alternatieve stemmingen. Hij was een van de eersten die zongen over onderwerpen als sadomasochisme (Venus in furs), travestie (Sister Ray) en transseksualiteit (Lady Godiva’s Operation).

In 1970 nam Reed afscheid van The Velvet Underground en startte hij een solocarrière. In 1972 had hij zijn grootste single-hit: ‘Walk on the Wild Side’, dat later uitgebracht werd op het album Transformer (geproduceerd door David Bowie en Mick Ronson). Met ‘Perfect Day’ scoorde hij pas in 1997 zijn eerste en enige top tien hit in de Nederlandse Top Veertig.

Sindsdien heeft Reed regelmatig nieuwe albums het licht doen zien. Zijn meest ‘beruchte’ soloalbum is zonder twijfel Metal Machine Music uit 1975: een dubbelalbum gevuld met herhalingen (loops) van gitaar-feedback en destijds door velen bestempeld als een van de slechtste albums uit de geschiedenis van de rockmuziek. Achteraf noemen de gitaristen Lee Ranaldo en Thurston Moore van Sonic Youth dit echter een van de meest gewaagde albums aller tijden. Lou Reed overleed op 27 oktober aan een leverziekte.

 

 

 
Translate »
Share This