Vandaag zou Edwin Hawkins zijn verjaardag vieren. De Amerikaanse R&B- en gospelpianist, -zanger, -songwriter, koorleider en producent overleed echter vorig jaar op 74-jarige leeftijd. Met de Edwin Hawkins Singers” scoorde hij in 1969 een wereldwijde hit met ‘Oh, Happy Day’. Het nummer wordt vaak beschouwd wordt als de grootste gospel-hit ooit.

En dan te bedenken, dat het nummer ooit in eigen beheer werd opgenomen voor een jaarlijks congres voor de kerken in Washington. Er werden aanvankelijk zo`n duizend singles geperst, die bedoeld waren voor kerkleden en hun familie. Eén exemplaar kwam toevallig in handen van een DJ, die het nummer begon te draaien op de landelijke Amerikaanse radio.

Bubblegum Label Buddah Records greep de kans aan en bracht het nummer uit op single. Daar kregen ze geen spijt van! Top 5 in Amerika en in Nederland een nummer 1 hit. Dat lukte Edwin Hawkins in 1970 nogmaals met ‘Lay Down’, waarbij de Edwin Hawkins Singers als achtergrondkoor meezongen in de hit ‘Lay Down’ (Candles in the Rain) van Melanie. Edwin Hawkins stierf aan alvleesklier kanker.

 

 

 
Translate »
Share This