10 juni 1941 was de geboortedag van Harry Muskee. Hij was de zanger van de bluesband Cuby + Blizzards die hij samen met Eelco Gelling oprichtte. We schrijven 1963. Muskee had daarvoor zijn muzikale ervaring opgedaan door te spelen in jazz, dixieland en rock`n roll bandjes. De eerste singles lieten een garageachtige sound horen. Muskee zei daarover destijds: ‘Toch had ik al iets met blues. Bij goed weer kon ik met mijn transistorradio een Amerikaanse zender ontvangen die gericht was op het Oostblok. ’s Avonds luisterde ik daar onder de dekens naar en op een dag werd Johnny Lee Hooker gedraaid. Het was zoveel beter, harder en intenser dan alles wat ik tot die tijd gehoord had’.

Als de band in 1964 het American Folk & Blues Festival bijwoont in Den Haag ligt de muzikale toekomst vast: het wordt blues. Cuby & Blizzards scoorden in 1966 hun eerste Top 40 hit met ‘Back Home’. De grootste hits van de band worden ‘Another Day, Another Road’(1967), ‘Window Of My Eyes’(1968) en ‘Appleknockers Flophouse’(1969).

Na het uiteenvallen van Cuby + Blizzards speelde hij in formaties als Red White ’n Blue, de Harry Muskee Band, de Muskee Gang en Muskee. Uiteindelijk bleek de originele naam Cuby + Blizzards de meest pakkende te zijn en onder deze naam toerde Muskee vele jaren door binnen- en buitenland. Muskee overleed op 70-jarige leeftijd in 2011 aan de gevolgen van kanker.

 

 

 
Translate »
Share This