Sandi Shaw viert 74e verjaardag

Vandaag viert Sandi Shaw haar 74e verjaardag. Gefeliciteerd! Zij was een van de populairste Britse popzangeressen in de jaren zestig. Sandi werd in 1964 ontdekt door Adam Faith, die zelf ook een succesvol zanger was, destijds. Daarnaast was hij ook bekend als acteur en producer. Adam zag haar op een concert, waar ze mocht zingen nadat ze tweede geworden was in een talentenwedstrijd. Enkele weken later had ze een platencontract en haar eerste single ‘As long as you are happy baby’ werd uitgebracht. Dit was geen groot succes. Haar tweede single ‘Always something there to remind me’ was dat echter wel! Met dit nummer van Burt Bacharach en Hal David scoorde Shaw drie weken op nummer 1 in de Britse hitlijst.

Sandi werd razend populair en stond voor alles wat cool was in Londen, the swinging city. Ze zag er ook nog eens razend hip uit en het was daarom geen wonder, dat ze gevraagd werd om haar land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. In 1967 was het dan zover. Ze reisde af naar de protserige balzaal van de historische Wiener Hofburg in Wenen, waar ze aantrad met ‘Puppet on a string’. Een catchy en aansprekende bijdrage, hoewel Sandi er zelf minder van gecharmeerd was. Volgens haar zeggen had het ‘een stom koekoeksklokmelodietje’. Toen ze begon te zingen, weigerde aanvankelijk de handmicrofoon. Maar ook al miste ze zo een noot of twee: het maakte allemaal niet uit. De wereld lag aan haar voeten.…….Blote voeten, wel te verstaan!  Ook al zo`n leuke gimmick. Het was de eerste Engelse overwinning en ‘Puppet on a string’ doorbrak ook de formule van de songfestival inzendingen tot dan toe.

Ze won met overmacht van de concurrentie en liet onder meer Vicky Leandros achter zich, die voor Luxemburg op de 4e plaats eindigde met ‘L`Amour Est Bleu’.  Met ‘Puppet on a string’ had Sandi Shaw een enorm internationale succes. In eigen land was het de meest verkochte single in 1967. Ook in Nederland bereikte Shaw de nummer 1 positie.  In 1968 trouwde Sandie Shaw met modeontwerper Jeff Banks. Een jaartje later had ze nog eenmaal succes in Nederland met ‘Think it all over’, wat o.a. in Nederland werd gecoverd door Conny Vink als ‘Maak je niet dik’. (dun is de mode) Daarna zakte haar populariteit steeds verder in, ook omdat ze niet langer aan het beeld wilde voldoen dat het publiek van haar had.

In 1984 dook Shaw op uit de anonimiteit en had succes met het nummer ‘Hand in glove’, een cover van The Smiths, die er overigens ook op meespeelden. Vervolgens had ze in Engeland nog succes met twee covers van Lloyd Cole die eveneens de hitlijsten haalden. In de jaren negentig bracht Shaw haar autobiografie uit: “The World At My Feet”.

 

Jeangu Macrooy maakt op 4 maart inzending bekend voor Songfestival 2021

Volgende week is het dan zover: op 4 maart maakt Jeangu Macrooy laat de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival van 2021 bekend.  AVROTROS meldt dat het nummer om 19.00 uur live in première gaat via YouTube, Instagram en Facebook. De titel van het liedje voor Rotterdam is kennelijk nog geheim. De zanger heeft eerder al aangegeven, dat zijn inzending voor 2021 een andere sound heeft dan ‘Grow’, de inzending van vorig jaar. Maar: het wordt zeker een lied met een ziel.  Zoals bekend, mag Nederland als laatste winnaar van het Eurovisie Songfestival (2019) aantreden in de finale op 22 mei.  Daarin start Jeangu Macrooy heel gunstig: als 23e van de 26 deelnemers.

 

Lenny Kuhr viert haar 71e verjaardag

Vandaag viert Lenny Kuhr haar 71e verjaardag.  Gefeliciteerd! De zangeres is vooral bekend van haar overwinning op het Eurovisie Songfestival. Deze won ze in 1969 in Madrid. Het was een legendarisch songfestivaljaar, omdat het toen maar liefst vier winnaars kende. Naast ‘De Troubadour’ van Lenny Kuhr stonden ook Salomé, Lulu en Frida Boccara met een bokaal in hun hand  Lenny`s carrière begon twee jaar eerder op het Cabaret der Onbekenden, waar Armand voor haar het nummer ‘Laat Maar’ schreef. Het werd haar eerste single. Vier dagen na haar negentiende verjaardag won ze, begeleid door Piet Souer op gitaar, het nationale songfestival in het Scheveningse Circustheater met ‘De troubadour’. Ondanks de winst, kwam het liedje niet hoger dan de 12e plaats in de Veronica Top Veertig.

Datzelfde jaar trad ze ook op in de Harlekijn voorstellingen van Herman van Veen. In november `69 ontving Lenny Kuhr een Zilveren Harp van Stichting Conamus, een aanmoedigingsprijs die dat jaar voor het eerst werd uitgereikt. In 1972 scoorde ze een Alarmschijf met ‘Les Enfants’ , dat de 18e plaats bereikte in de Veronica Top Veertig.  Haar grootste succes werd ‘Visite’ (1980), een single met Les Poppys, dat de 2e plaats behaalde in Nederland. In 2017 won Lenny Kuhr bij de Buma Awards de prestigieuze Lifetime Achievement Award voor haar gehele oeuvre.  

Sietse Bakker, executieve producer, maakte onlangs bekend in ‘Tijd voor Max’en op Twitter bekend, Dat Lenny Kuhr, samen met een aantal andere winnaars te zien zullen zijn op het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam.

 

Ben Cramer viert zijn 74e verjaardag

Ben Cramer blaast vandaag 74 kaarsjes uit. Gefeliciteerd! Het maakt hem dus nu met recht een ‘Oude Muzikant’. Met deze titel ging de zanger, acteur en musical-ster in 1973 naar het Eurovisie Songfestival. Het festival werd gehouden in Luxemburg en Israël maakte er zijn debuut. ‘De oude Muzikant’ werd geschreven door Pierre Kartner, alias Vader Abraham, dat eindigde op een magere 14e plaats.

Ben stopte vroeg met school, om zich al op jonge leeftijd te richten op een zangcarrière. Zijn ouders waren er aanvankelijk niet zo mee ingenomen. “In het begin stonden die niet te juichen nee. Maar toen m’n eerste plaatje een hit werd, begonnen ze het leuk te vinden. Uiteindelijk is mijn vader mijn grootste fan geworden. Dat hij in de bakkerij per ongeluk een foto van me uit zijn portemonnee liet vallen, zodat mensen konden zeggen: ‘hé, is dat je zoon?’”

De Amsterdammer met zijn volumineuze stemgeluid ging aan de slag in verschillende rock’n’roll bandjes, zoals The Sparklings. Tijdens het eenjarig jubileumfeest van De Doelen (Rotterdam, 1967) zingt Ben Cramer het welbekende ‘Green Green Grass Of Home’, begeleid door het Metropole Orkest. Daar wordt hij opgemerkt door Annie de Reuver, die in het publiek zit. Zij biedt hem vervolgens een platencontract aan bij het label Omega.

Annie adviseerde zijn achternaam van Kramer naar Cramer te veranderen.  Dat gebeurt. Cramer beproeft zijn geluk op diverse internationale songfestivals waaronder Knokke (België) en Sopot (Joegoslavië). Hij wint diverse prijzen op de grote songfestivals in Rio de Janeiro, Tokyo, Sofia, Athene, Innsbrück en Oostende. Ook scoort hij zijn eerste Top 10-hit met het nummer ‘Zai Zai Zai’, een Nederlandse vertaling van ‘Suddenly You Love Me’ van The Tremeloes. Annie de Reuver stond aan de wieg van deze eerste hit in 1967. Ook verschijnt het album ‘Ben Cramer And The Sparklings’.

Andere grote hits waren o.a. ‘Dans Met Mij’, ‘De Clown’, ‘Veronica Vrij’ en ‘Winter’.  Vanaf midden jaren tachtig wordt Ben Cramer ook een gevierd musicalzanger. Zo speelde hij mee in The Phantom of the opera. (1993-1996) Daarna speelt hij enkele malen de rol van Juan Peron in de musical Evita van Joop van den Ende Theater producties. Andere grote producties, waar hij aan meedoet zijn The Beauty and the Beast en ‘Chess’ van het Abba-duo Björn Ulvaeus en Benny Andersson.  In 2011 doet hij opnieuw een gooi naar het Eurovisie Songfestival met het liedje ‘Zonder Jou’. Tevergeefs, hij blijft steken in de Nationale finale.  Zijn laatste hit notering dateert uit 2013 wanneer hij meedoet aan ‘Het koningslied’.

 

VICTORIA – Phantom pain

Na twee jaar afwezigheid keert Bulgarije terug naar het Eurovisie Songfestival. Daarmee lijken de financiële problemen voor de Bulgaarse omroep BNT dus verleden tijd. Het land stuurt, na een interne selectie, Victoria Georgieva naar Rotterdam. Dat zou met het nummer ‘Tears Getting Sober’  zijn, maar tja, het coronavirus gooide roet in het eten. Heel jammer voor Victoria, want met dit nummer stond ze heel hoog bij de bookmakers. De zangeres zal ditmaal als inzending één van de nummers van haar komende EP selecteren óf mogelijk het liedje ‘Ugly Cry’, dat net is uitgekomen (maar niet op haar EP ‘A little dramatic’  staat. Wanneer alle vijf nummers openbaar zijn gemaakt, wordt er een internetplatform geopend waarop mensen hun reacties kunnen plaatsen op de songs. Het Bulgaarse team zal ook een groep experts uit de muziekindustrie vragen naar hun mening. Vandaag is het nummer ‘Phantom pain’ bekend gemaakt. Driemaal raden aan welke artiest je dit doet denken!

 

Brotherhood of Man – Kusjes van mij (bye bye covid, bye bye)

Over minder dan honderd dagen is het zover: dan zal vanuit Rotterdam het Eurovisiesongfestival gaan plaatsvinden. Presentatoren Jan Smit, Chantal Janzen en Edsilia Rombley gaan de presentatie verzorgen van het festival en vormen nu samen met Carlo de Britse band Brotherhood of Man. Ken je ze nog?  Deze Britse groep sleepte in 1976 de winst op het songfestival binnen met hun nummer ‘Save Your Kisses for Me’. Samen zingen ze een nieuwe versie van het nummer: ‘Kusjes van mij’, compleet met foute jaren zeventig-kostuums en idiote danspasjes. Bye bye, covid, bye bye!

 

Barbara Pravi – Voilà (ESF Frankrijk 2021)

Frankrijk zendt Barbara Pravi naar het Eurovisie Songfestival, dat in mei, hoe dan ook, in Rotterdam zal plaatsvinden. Daarmee kiest het land voor een andere kandidaat dan vorig jaar. Dat was Tom Leeb , die dit jaar overigens weer mee mocht doen, maar hij bedankte voor de eer. Pravi is een zangeres met Frans/ Servische roots en werd tijdens de nationale finale verkozen boven 11 andere kandidaten: zowel van de vakjury als het publiek. In die vakjury zat o.a. Duncan Laurence. Het winnende liedje heet ‘Voila’ en is een heus Frans chanson. Met haar rollende ‘r’ doet ze mij een beetje denken aan Edith Piaff of Mireille Matthieu. Deze 27-jarige Barbara Pravi brak in Frankrijk door in 2017 met haar single ‘Pas grandir’. Intussen maakt ze ook naam als songwriter; zo schreef ze o.a. muziek voor Yannick Noah. Ook schreef ze mee aan de Franse inzendingen van het Junior Songfestival in 2019 en 2020, en: vorig jaar won Frankrijk! Met het nummer ‘Voila’ staat Frankrijk op de 2e plaats bij de bookmakers, achter Litouwen.  Frankrijk treedt aan op de finale van zaterdag 22 mei in Rotterdam.

 

Eden Alene – Set Me Free (ESF 2021- Israel)

Israël stuurt Eden Alene naar Rotterdam met het nummer ‘Set Me Free’.  De Israëlische bevolking verkoos deze inzending boven twee andere nummers: ‘La la love’ en ‘Ue la la’.  Het winnende lied is geschreven door Noam Zaltin, Ido Netzer, Amit Mordechai en Ron Carmi. Vorig jaar won Eden Alene de talentenjacht Rising Star en daarmee het recht om Israël te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.  Later werd Feker Libi gekozen als de inzending voor 2020.  Na de afgelasting van 2020 gaf de Israëlische omroep een herkansing voor 2021. Israël staat in het tweede deel van de eerste halve finale van het Songfestival op dinsdag 18 mei.

 

The Roop – Discoteque (ESF voorronde Litouwen 2021)

Litouwen leek vorig jaar hoge ogen te gaan gooien op het Eurovisie Songfestival met The Roop. De groep, bestaande uit Vaidotas Valiukevičius, Robertas Baranauskas en Mantas Banišauskas wonnen met overmacht de nationale voorronde met ‘On fire’. Dit jaar doen ze opnieuw mee aan de voorrondes (Pabandom iš naujo! 2021) en wel met de bijdrage ‘Discoteque’. Jeangu MacRooy mag wel oppassen als The Roop de voorrondes van Litouwen gaat winnen. Wat een bijdrage!

THE ROOP’s frotman Vaidotas over de nieuwe bijdrage aan het Eurovisie Songfestival: “The new song “Discoteque” talks about personal inner liberation. Rather often we say that we are free and that we live in a free world. But most of our restraints come from the inside. So, this song and movement aims liberate our minds, which contains too much self-criticism, fear of appearing different, reluctance to accept your body, even limiting your attractiveness.”

 

Françoise Hardy viert haar 77e verjaardag

Vandaag viert Francoise Hardy haar 77e verjaardag. Als frêle, mooie meisje stal ze de harten van miljoenen sneller met haar door haar zelf geschreven ‘Tous les garçons et les filles de mon âge’. Ze was toen nog maar zeventien. De zangeres en actrice tekende in 1961 haar eerste contract met het platenlabel Disques Vogue. Een jaartje later kwam haar debuutalbum ‘Oh oh Chéri’ uit. Dat ‘Tous les garçons et les filles’ was zo`n groot internationaal succes dat de zangeres medio jaren zestig door sommigen werd gepresenteerd als ‘Frankrijks antwoord op The Beatles’. Ze verkocht twee miljoen singletjes van het nummer. Het was geschreven door het schrijfteam van Johnny Hallyday.

In 1963 mocht Hardy Monaco vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, dat in Londen werd gehouden. De keuze van het gastland was verrassend, omdat zowel Frankrijk, dat een jaar eerder won, als Monaco (nr.2) en Luxemburg (nr.3) het festival niet wilden organiseren. Daar zong Francoise haar bijdrage ‘L’amour s’en va’. Het liedje bereikte de vijfde plaats. Die moest ze overigens delen met Frankrijk. (Alain Barriére)  Met haar man Jacques Dutronc maakte ze in 1966 de stoute single ‘Mini mini mini’.  Twee jaar later ontving ze de Grand Prix du Disque Académie Charles Gros. In Nederland bereikt Hardy met ‘Comment te dire adieu’ in 1969 een Tipparade notering.

In 2000 had ze een comeback met het album ‘Clair Obscur’. Haar zoon speelde gitaar en haar man zong het duet ‘Puisque vous partez en voyage’. Iggy Pop en Étienne Daho werkten ook mee aan de plaat. In 2008 bracht Françoise Hardy ook een autobiografie uit: Le désespoir des singes … et autres bagatelles, uitgegeven door Robert Laffont.  Sinds een paar jaar was Francoise behoorlijk ziek en zweefde zelfs een tijdje tussen leven en dood. Maar ze schijnt er weer boven op te zijn, gelukkig. Zo kwam twee jaar terug nog haar 24e album ‘Personne d’autre’ uit.

 
NL Top 200

Latest Tweets300x250 Algemeen

Spotify New Music
Translate »
Share This