12 november 1943 was de geboortedag van Errol Brown. Een passend moment om even stil te blijven staan bij de voormalige zanger van Hot Chocolate. Brown werd geboren op Jamaica, maar verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk toen hij twaalf was. Muzikaal brak hij in 1969 door, toen hij met een aantal vrienden een reggae versie maakte van het nummer “Give Peace a Chance”, het lied van John Lennon.

Omdat hij de tekst niet mocht veranderen zonder toestemming van Lennon zond Brown een kopie van de opname naar Lennon`s platenlabel, Apple. Het nummer werd met Lennon`s toestemming uitgegeven. De bandnaam The Hot Chocolate Band werd verzonnen door Apple-medewerkster Mavis Smith, dit werd echter al snel afgekort.

In de beginjaren was de sound van Hot Chocolate niet zo succesvol. Dat veranderde allemaal toen de disco doorbrak en Hot Chocolate kon meeliften op de sound. Vanaf midden jaren scoorde de groep vele hits. Bleef ‘Brother Louie’ nog steken in de Tipparade (1973); met de opvolger ‘Emma’ had Hot Chocolate een voltreffer. De single bereikte de 3e plaats in de Veronica Top Veertig.  Daarna volgden bijvoorbeeld “You Sexy Thing”, “Everyone`s A Winner”, “I`ll Put You Together Again” en “It Started With A Kiss”. Het was maar een greep uit de successen van Hot Chocolate, met Brown als zanger.

 Sinds de jaren tachtig ging hij solo, maa rhij wist het succes met de groep niet meer te evenaren. In 2014 werd bij hem leverkanker geconstateerd. Brown overleed op 71-jarige leeftijd in zijn huis op de Bahama’s.

 
Translate »
Share This