Terug naar 6 maart 1976! Op deze dag ging de Troetelschijf naar ‘All by myself’ van Eric Carmen. Het nummer heeft een klassieke oorsprong, namelijk het Adagio Sostenuto van Sergei Rachmaninoff’s Piano Concerto No. 2. Ook voor het refrein liet Eric zich inspireren door een ander nummer. Dat was ’Let’s pretend’, dat hij schreef en opnam met zijn band The raspberries, in 1972. ‘All by myself’ was zijn eerste solo single nadat hij The Raspberries verliet en was te vinden op zijn LP ‘Eric Carmen’.

Zijn eerste muzikale ervaringen deed hij op tijdens zijn studie op de universiteit. Daar speelde Carmen in de band Cyrus Erie. Samen met o.a. Wally Bryson, die in 1967 als gitarist van The Choir een Amerikaanse hit had gehad met ‘It’s cold outside’. Toen eind jaren 60 zowel Cyrus Erie als The Choir uit elkaar vielen, besloten Carmen en Wally Bryson in 1970, samen met nog twee andere oud-muzikanten van The Choir, de band The Raspberries te vormen. Deze groep bracht tussen 1972 en 1974 vier albums uit en had zeven hits, waarvan ‘Don`t wanna say goodbye’ het bekendst is. In 1975 gingen The Raspberries uit elkaar en zo begon Carmen aan zijn solocarrière.

Met ‘All by myself’ had Carmen internationaal succes. De single bereikte de 2e plaats in Amerika. In de Nationale Hitparade was de 7e plaats zijn hoogste positie. Het nummer is vele malen gecoverd, zoals door Celine Dion in 1996. Carmen maakte na ‘All by myself’ nog heel wat platen, maar was daarmee minder succesvol. Niet als componist:  in ’78 scoorde Eric als songwriter twee top 10-hits met That’s rock ’n roll en Hey Deanie, die werden opgenomen door Shaun Cassidy. Beide nummers nam Carmen ook zelf op.  Een grote comeback als zanger had Carmen in 1987, toen hij het nummer ‘Hungry eyes’ zong voor de film Dirty Dancing. Deze single bereikte de 4e plaats in Amerika en in de Nationale Hitparade de 16e plaats

.

 
Translate »
Share This