• Twitter
  • Facebook
Foto: Wikipedia (1967)

Vandaag viert Eric Burdon zijn 81e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij was de frontman van The Animals. De band werd in 1962 opgericht in het Britse New Castle. Aanvankelijk als het Alan Price Rhythm and Blues Combo. Een naam van niks, natuurlijk. De groep werd al snel aangevuld met zanger Eric Burdon. Net als The Beatles waren The Animals ook een tijdje te vinden in Hamburg, in de Star Club.  De groep tekende een platendeal bij het EMI label Columbia en scoorden met hun debuutsingle ‘Baby Let Me Take You Home’ een Top 20 hit in Engeland. Twee maanden later volgde hun bewerking van de traditional ‘House of the rising sun’ en daarmee stootten ze direct door naar de eerste plaats, ook in Amerika, waar het nummer echter, zonder medeweten van de band, in een sterk bekorte versie werd uitgebracht. Al snel volgden pareltjes als ‘Don`t Let Me Be Misunderstood’ en ‘Bring It On Home To Me’ : ze groeiden uit tot grote hits in de Veronica Top Veertig.

Als zanger kwam Burdon steeds meer in het centrum te staan. Muzikale meningsverschillen, maar ook een vliegangst deden Price in de zomer van 1965 besluiten de groep te verlaten. Het succes hield nog ruim een jaar stand. Daarna viel de band uiteen. Burdon besloot zijn succes in Amerika uit te buiten en vertrok daar naar toe. Zijn nieuwe band kreeg uit marketingoverwegingen een verwijzing naar the Animals. Aanvankelijk als Eric Burdon and The Animals, in 1968 veranderde dat in The New Animals. De hits bleven komen, zoals ‘When I Was Young’ en ‘San Francisco Nights’. In 1969 ontbond Burdon de groep.

Dat jaar ontmoette hij de Deense mondharmonicaspeler Lee Oskar. Samen sloten ze zich aan bij de Californische funkrock-band The Nightshift.  Ze waren de enige ‘witte’ leden in de verder ‘zwarte’ band, die werd herdoopt in Eric Burdon and War. De nieuwe groep toerde intensief door Europa en de VS. In 1970 maakte ze het album Eric Burdon Declares “War”. Twee nummers van het album kwamen uit als single: ‘Spill the Wine’ en ‘Tobacco Road’. In 1970 nam de band nog het dubbelalbum ‘The Black-Man’s Burdon’ op.

In 1975 namen de vijf oorspronkelijke Animals in de studio’s van Chas Chandler een nieuwe LP op, die pas twee jaar later uitkwam: ‘Before we were so rudely interrupted’.  In 1994 kregen The Animals een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame. Ook solo nam Burdon platen op.  De eerste, ‘Guilty’, kwam uit in 1971. Zijn laatste solo plaat was ‘Till’ your river runs dry’ uit 2013.

 
Translate »
Share This