Vandaag viert Elvin Bisshop zijn 79e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is één van de eerste blanke gitaristen die zich in de sixties aan de blues waagt. Wij kennen Elvin Bishop vooral van ‘Fooled Around And Fell In Love’. Met deze Alarmschijf scoorde hij in 1976 een hit in de Nederlandse Top Veertig. Op 17-jarige leeftijd verhuisde hij van Oklahoma naar Chicago, ging naar de universiteit en belandde via via in het blues-circuit. Twee jaar later ontmoette hij Smokey Smothers, die hem leerde spelen op de bluesgitaar.

Tijdens de vroege jaren 60 raakte hij bevriend met Paul Butterfield. Beiden begonnen spoedig samen op te treden in het openbaar.  Zo werden ze plaatselijk bekend. Het echte succes diende zich aan met de Paul Butterfield Blues Band. Bishop bleef tot 1968 spelen in de band  en trok daarop naar San Francisco, waar hij onder andere speelde met Eric Clapton, Jimi Hendrix en B.B. King.

In 1969 richtte hij de Elvin Bishop Group op. Nog in hetzelfde jaar verscheen het debuutalbum ‘The Elvin Bishop Group’. In 1974 kwam met het album ‘Let It Flow’ en de single ; Traveling Shoes’ het eerste internationale chart succes. Een jaartje later bereikte Bisshop met ‘Sure feels good’ de Tipparade.  Met ‘Fooled Around And Fell in Love’  was de eerste (en enige hit) binnen. Opmerkelijk: het nummer wordt niet gezongen door Bishop, maar door Mickey Thomas. Bishop vond zijn eigen stem te ruw voor het nummer en vroeg aan achtergrondzanger Thomas of hij dit keer de leadvocalen voor z’n rekening wilde nemen. Dat werd een doorslaand succes dus! Niet alleen voor Bishop, maar zeker ook voor Thomas: hij werd aansluitend gevraagd voor de groep Jefferson Starship.

 In 1995 was Elvis op toer met B.B. King en ondertussen was hij ook bezig als studio-muzikant, onder andere voor Clifton Chenier en Johnny Lee Hooker.  Hij treedt nog steeds op in het bluescircuit o.a. met Charlie Musselwhite. In 2017 verscheen zijn laatste album ‘Elvin Bishop’s Big Fun Trio’.

 
Translate »
Share This