Op 20 februari 1971 komt Elton John binnen in de Daverende Dertig met ‘Your song’. Het nummer was afkomstig van zijn (tweede) titelloze album, die aanvankelijk leek te floppen in Amerika. Het werd in mei 1970 uitgebracht, maar pas na een half jaar na de release bereikt de Britse singer-songwriter de albumlijst van Billboard. Uiteindelijk bereikt Elton er een 4e plaats mee in de Billboard Hot 100.  Op dit album staan twee hits: ‘Border song’ en ‘Your Song’.  

Nog maar vier jaar oud begon Reginald met piano spelen. Vanaf zijn vijftiende speelde hij piano in cafés. In 1964 richtte hij Bluesology op, een begeleidingsgroep van Amerikaanse rhythm-and-bluesartiesten als The Isley Brothers en Patti LaBelle and the Bluebells en Long John Baldry. Vanaf 1967 gebruikt hij het pseudoniem Elton John, een verwijzing naar Bluesology saxofonist Elton Dean en zanger Long John Baldry.

In 1967 start ook zijn samenwerking met tekstschrijver Bernie Taupin. Een gouden combinatie! Het duo schreef enkele liedjes voor artiesten als Lulu, maar al gauw nam Elton John de rol van uitvoerend zanger zelf over. Het debuutalbum ‘Empty Sky’ verscheen in 1969, waarna één jaar later zijn grote doorbraak volgde met het album ‘Elton John’ en de ballad ‘Your Song’. Hierin begeleidde hij zichzelf op piano.

Elton schreef de muziek voor ‘Your song’ en Taupin leverde de tekst, die al in 1967 werd geschreven.  Taupin was toendertijd slechts zeventien. “Ik schreef de tekst in een snel tempo aan de keukentafel van Eltons moeder in haar appartement in Londen. Als ik het me goed herinner op een bijzonder grimmig stukje papier”, aldus Taupin tegenover een journalist van The Independent. “Het papier had zelfs theevlekken.” De officiële lyrics schreef Taupin later pas tijdens het eten van een ontbijtje. Op dezelfde dag schreef ook Elton de muziek. Toen ze samen kwamen wisten ze het gelijk zeker: “Dit is het.”  De single bereikt de top tien van de Daverende Dertig.

 
Translate »
Share This